Hur kommer handläggaren fram till ett svar?

Det var svårt att förstå svaret på den här frågan https://soctanter.malmo.se/fraga/8662

Betyder det att om den ena föräldern gör en falsk orosanmälan för att smutskasta den andra föräldern så hänger allt på förhandsbedömarens/handläggarens förmåga att göra en korrekt analys av situationen?

Hur arbetar socialtjänsten här? Är det den anklagade som måste motbevisa anklagelserna, eller är det den som inkom med den falska anmälan som måste kunna bevisa att anklagelserna stämmer?

Hur ska socialtjänsthandläggaren kunna veta vem som har rätt?

Frågvis
2023-02-01 20:15

Hej!

Det är naturligtvis ett svårt uppdrag.

Alla anmälningar ska hanteras. Hanteringen sker på olika sätt. Det finns ingen regel om vad den anklagade respektive anmälaren ska bevisa/motbevisa. Emellertid kan det framkomma saker i anmälan eller av den anmälda, som gör att man bedömer situationen på olika sätt. En förhandsbedömning är inte en form av miniutredning, utan en bedömning om socialnämnden ska inleda utredning eller inte.

Beroende på anmälans allvar, kan också utredning enligt 11 kap § 1 SoL inledas utan förhandsbedömning om det genom ansökan eller anmälan eller på annat sätt kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd från nämnden.

Inleds utredning har man möjlighet att kontakta t.ex. skola, barnomsorg, anhöriga, sjukvård, alla som har kontakt med barnet/en.

Om utredning inleds, formuleras frågeställningar, information samlas in som analyseras och värderas så att ett logiskt beslut ska kunna fattas, med utgångspunkt från barnets bästa.

Vänligen

Soctanterna