Inneboende betala mer än hälften av hyran

Hej.

En av föräldrarna ska ansöka om pension i år. De båda är sjukskrivna och erhåller ersättning från soc. Vi är två vuxna barn som bor hos föräldrarna och betalar varsin del i hyran dvs ett rum + kök + 1/3 el. Socialen anser att vi vuxna barn ska betala en mycket större del av hyran då förälderns bostadstillägg påverkas för vi är inskrivna som inneboende. Enligt soc kommer förälderns ersättning även påverkas ifall vi inte bor kvar. Enligt soc ska föräldrarna ska betala 1/3 och inneboende 2/3. Soc menar att ska göra en ny uträkning med förslaget två månader innan föräldern ansöker om pension..
Inneboende är arbetslösa med grundersättning. Soc hänvisade till inneboende att skicka ansökan om bostadsbidrag till FK, men vi, inneboende blev nekade då vi inte uppfyller kraven för vi har inte hyreskontraktet på adressen eller har barn. Soc håller sig ändå fast vid sitt förslag. De hade räknat med att vi, inneboende var berättigade till ersättning från FK och därför kom förslaget upp att vi skulle betala 2/3 av hyran.
Soc menar att detta är endast ett förslag, inte beslut. Vi har möjlighet att ge synpunkter kring detta innan föräldrarnas uträkning i kommande månad. Vi har bestridit förslaget. Inget svar från soc.

Min fråga är då vilka rättigheter/ skyldigheter vi har i detta fallet?

-Är vi som inneboende skyldiga att betala mer än hälften av hyran än föräldrarna som har kontrakt hos hyresvärden? Är det föräldrarnas ansvar som har hyreskontraktet? Vi inneboende, där inget kontrakt är skrivet, anses vara helt plötsligt ansvariga för den större delen av hyran?
- Är vi försörjningsskyldiga till föräldrarna? Vilken lag bestyrker detta?

Tacksam för svar.

Lina

Kommentarer

Hej

Soctanter har precis besvarat en liknande fråga. Vi råder dig att gå in och läsa svaret på den frågan.

https://soctanter.malmo.se/fraga/7967

Om något fortfarande är oklart därefter är du välkommen att ställa nya frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter