Myndighetspersoners anmälningsplikt 2

Tack för ert svar. https://soctanter.malmo.se/fraga/5012

Men det jag frågar efter är inte hur det är i ett enskilt fall, utan rent generellt. Hur ser reglerna ut?

Är det så att myndighetspersonen som har anmälningsplikt är skyldig att berätta namnet på den person som kom med uppgifterna, även om det är myndighetspersonens egen patient/klient (om patienten/klienten i förbifarten råkar berätta att man är orolig för grannens barn t.ex.)?

Klienten/patienten har ju inte anmälningsplikt. Och en människa som vänder sig till sjukvård eller socialtjänst har ju rätt till integritet. Bara det att man besöker en vårdcentral eller ett socialkontor för att få hjälp med egna bekymmer är ju sekretessbelagt. Myndigheten får ju inte avslöja att en sådan kontakt existerar om inte klienten/patienten själv går med på det (förutom i vissa undantagsfall?).

Jag har svårt att se att man som myndighetsperson ska tala om vad patienten/klienten heter som kom med uppgifterna om barnet. I så fall blir ju konsekvensen att faktiskt klienten/patienten i praktiken också har en anmälningsplikt.

Hur ser lagstiftningen ut? Vad säger förarbetena? Hur är det menat att myndighetspersoners anmälningsplikt i praktiken ska gå till?

Det måste ni väl ändå veta?

Fundersam
2019-02-08 13:26

Hej!

Enligt lagen bör alla och en var som får kännedom anmäla om de misstänker att ett barn far illa. Det finns alltså ingen absolut anmälningsplikt för privatpersoner, precis som du skriver. Som vi har skrivit tidigare hoppas vi att man väljer att göra en anmälan om man har en oro.

När man talar med socialtjänsten om oro för andra personer än sig själv kan man välja att vara anonym. För att man ska vara anonym krävs att man inte uppger sitt namn, sin adress eller andra uppgifter som kan avslöja vem man är. Precis som vi har skrivit tidigare blir det därför svårt att hävda anonymitet om man sitter i ett personligt möte med socialtjänsten.

Vi tänker att man får ha med sig när man talar med socialtjänsten att man inte kan ha förtroliga samtal. Att om man berättar om oro för ett barn så kan en anmälan upprättas. Du undrar om det innebär att en person får anmälningsplikt. Så är det inte. Snarare är det så att om en person berättar om oro för socialtjänsten, och personen inte är anonym så kan det uppgifterna härröras till personen i fråga. Om det är rätt eller fel kan vi inte ge ett absolut svar på. Vi kommer inte heller kunna förklara förarbeten eller lagstiftning i detalj. Som vi har skrivit flera gånger tidigare tycker vi att du ska vända dig vidare till chef på socialtjänsten eller IVO om du vill göra ett klagomål.

Vänligen

Soctanterna