Skydd mot felaktig orosanmälan

Hej!
Med stort intresse har jag läst nedanstående fråga. Den som har frågit beskriver mycket bra hur en orosanmälan känns hur man påverkas och hur risken uppstår, att intakta familjer skådas pga. detta system.
länk till frågan: https://soctanter.malmo.se/fraga/3381
När jag läste frågan blev jag därför väldig nyfiken på svaret - och när jag läste svaret blev jag bara besviken.
Frågan var ju hur man skydda oskyldiga. Men tyvärr tog ni inte ens upp frågan. Ni gjorde det, som socialtjänsten alltid gör. Ni försvarade systemet, ni försvarade de som har anmält (och i vissa fall ljugit med uppsåt???), ni beskrev hur en utredning pågår --- och ni ignorerade fullständig hur den som blir anmält känner sig, vilka konsekvenser det har för hälsan, för hela familjen. Och hur barn, som en gång hade en intakt familj efter detta påverkas när deras förälder hälsa förstörs.
Och om frågan vilket skydd fller hjälp man får i en sådan situation - ingenting , absolut ingenting.
Jag skulle därför önska att ni svara på frågan. Eller är svaret att det inte Finns en ambition att hjälpa och skydda, och att ni tycker att kollateralskådor är en del i systemet och därmet helt OK ???

rättvisa och frihet
2018-08-17 15:44

Hej!
Vår ambition är att svara så klart och tydligt på de frågor som kommer till oss som vi kan men ibland når vi inte ända fram vilket vi beklagar.

I det tidigare inlägget ställs frågorna: Vem tar ansvar för att föräldrar får stöd vid obefogade orosanmälningar från personer med anmälningsplikt? Finns det en process för att upptäcka vårdnadshavare som behöver stöd p.g.a. detta ingrepp i deras privatliv.
Ansvaret för att föräldrarna får stöd är främst föräldrarnas eget ansvar, genom att de ansöker/söker upp det stöd som finns att få. Gäller det att man vill klaga på hur en utredning gått till gällande rättssäkerhet ska man vända sig till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Gäller det bemötandet från t.ex. socialtjänsten, kontaktar man JO justitieombudsmannen.

Det finns ingen enskild process för att upptäcka vårdnadshavares behov av stöd på grund av att en orosanmälan inkommit.

Om man har blivit oskyldigt anklagad är det naturligtvis en mycket obehaglig situation, att bli ifrågasatt i sitt föräldraskap kanske det mest känsliga. Att det får konsekvenser såväl känslomässigt som i tilliten till andra människor och till vårt system är inte konstigt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att syftet med en så kallad barn i fara-anmälan är att säkerställa att barn inte far illa. Utredningen ska givetvis göras med stor respekt för alla inblandade.
Uppmärksammas brister i föräldraskapet, så att barn inte får sina behov tillgodosedda, är socialtjänstens primära uppgift att erbjuda insatser som kan vara till stöd och hjälp, så att barn kan växa upp harmoniska under trygga förhållanden.

Vänligen
Soctanterna