Hur Kan Man Ta Ett Barn På Lvu?

Har 2 barn som är under barn och ungdomsutredning. Deras pappa hotade mig och jag anmälde han för att vissa att så gör man inte. Vi har pratat om detta jätte mycket och barnen vet att så får man absolut inte göra. pappan ångrar det mycket. Vi är bra vänner pga barnen och dom träffar han både här och utanför hemmet. Jag sökte även nån form av stöd på socialen samtidigt. Nu undrar jag kan dom bara gå in och ta barnen. Jag har inte fått någon anmälan på dom här barnen innan och jag är positiv till nån form av stöd. Både dagis och skola säger att dom här barnen är som vilka andra barn. Dom ligger på samma nivå som andra barn och dom ser ingen tendens av att dom far illa. Vad ska till ett lvu? Och varför kan en del kommuner garantera att bara för man gör en barn och ungdoms utredning så tar man inte barnen men andra kommuner kan inte det? Tacksam för ett svar

anna
2011-09-13 18:38

Hej

Ingen har rätt att hota en annan människa och du gjorde helt rätt i att markera att detta inte är acceptabelt. Vi förstår att du även gjorde detta för att skydda dina barn. Vi är också glada att höra att både du och barnens pappa har förklarat för barnen vad som hänt och att deras pappa gjorde fel. Detta bidrar till att skapa trygghet i en situation som annars kan kännetecknas av oro och frågetecken från barnens sida. Det är också väldigt positivt att du och barnens pappa kommer överens och att ni kan prata med och stötta varandra.

Att ens barn är under utredning skapar självklart både oro och frågor. Då är det viktigt att man kan få svar på de frågor man har och det är bra att du vänder dig hit. Det går också bra att kontakta individ- och familjeomsorgen i den stadsdel där barnen bor och prata med de som arbetar med utredningar gällande barn som far illa. Du kan självklart också prata med de som ansvarar för utredningen av dina barn för att få veta hur de resonerar och vad som händer under utredningens gång. Man kan vända sig till Malmö stads växel på telefonnummer 040 – 34 10 00 för att bli kopplad rätt.

Att leva i ovisshet och oro för att ens barn ska bli omhändertagna kan vara mycket psykiskt påfrestande. Ibland kan det vara skönt att ha någon professionell att prata med och det går exempelvis bra att vända sig till vårdcentralen för att därigenom komma i kontakt med kurator eller psykolog.

Alla barn och ungdomar har rätt att växa upp under trygga och goda förhållanden. LVU (Lagen om vård av unga) finns till som en skyddslag för barn och unga under 18 år. I första hand försöker man stötta föräldrarna till en förändring på frivillig väg, det vill säga enligt socialtjänstlagen. Omhändertagande enligt LVU är den absolut sista utvägen när alla möjliga frivilliga insatser är uttömda. Att du själv ansökt om stöd och hjälp visar ju på att du är öppen för frivilliga insatser.

De gånger som socialtjänsten beslutar om att omhänderta ett barn så görs det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller om det genom något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling kan komma att skadas. Ett sådant omhändertagande kommer inte helt oväntat utan görs först efter det att socialtjänsten genomfört en noggrann utredning om hur bland annat hemförhållandena som barnet vistas i ser ut. Man kontaktar även skola och dagis som i ert fall kan bekräfta att barnen inte far illa. Av de du berättar så ser vi inte på vilket sätt barnen skulle vara i fara. Som vi förstår så bor barnen hos dig och om anledningen till att man öppnat en utredning på dina barn är att pappan har hotat dig så finns det ju inga skäl att ta dem ifrån dig.

Det finns ingen kommun, oss veterligen, som kan garantera att man inte omhändertar ett barn om det visar sig att barnet far illa.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du undrar över något mer så får du gärna höra av dig igen.

Vänligen

Soctanterna

Så innan ett lvu ska sättas in har man väl chans till frivilliga insatser. Har hört det från andra kommuner jag har pratat med. Tacksam för svar

Hej!

Som vi skrev i svaret ovan så försöker man först och främst att motivera och stötta föräldrarna för att de på frivillig väg ska ta emot hjälp och acceptera de insatser som socialtjänsten efter utredning kommit fram till är bäst för barnet. För att lagen om vård av unga ska kunna tillämpas så krävs det att det finns stor risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas samt att den vård som behövs inte kan ges på frivillig väg.

Om socialtjänstens utredning visar att det föreligger skäl för att omhänderta barnet så lämnas en ansökan in till förvaltningsrätten om att en ung person ska tas om hand enligt LVU. Därefter prövar förvaltningsrätten målet och beslutar om barnet ska tas om hand eller inte. Det kan också vara bra att veta att beslutet om att omhänderta en ung person kan överklagas till kammarrätten.

Vänligen

Soctanterna

Har pratat med utredaren nu och hon sa dom ska utreda vilket stöd jag behöver ha. Men så sa hon att dom vill nog prata med barnet med som är 8 år. Men då undrar jag varför? Hon är väldigt blyg och har svårt för att prata med andra så då blir jag rädd att det inte blir bra för henne. Vad ställer dom då för frågor? Man är ju rädd att dom presar henne mycket och får hon inte ha nån med sig?

Dom är inte rädda för den polisanmälan utan dom vill utredda vilket stöd jag kan få. Varför vill dom prata med barn för dom vet väl ändå inte vilket stöd man vill ha. Vad har man egentligen att vara rädd för i detta fallet för jag har ju ansökt om stöd själv. Tacksam för ett svar??????

Hej!

Då du gjort ytterligare inlägg innan vi haft möjlighet att svara på det tidigare så kommer vi att lämna ett gemensamt svar på ovanstående frågor.

Det är naturligt att man blir orolig när man inte riktigt vet vad det är som händer och man inte har kontroll över situationen. Ett sätt att minska oron är att ta reda på fakta kring bland annat hur en utredning går till, precis som du har gjort.

När socialtjänsten gör utredningar gällande barn så är det alltid viktigt för socialsekreteraren att lyssna på barnet och inhämta barnets syn på situationen. Ju äldre och mognare barnet är, desto större hänsyn bör man ta till dess önskan. Det är bra att du för en dialog med utredaren och också att du ställer frågor om det är något du undrar över. Du skulle exempelvis kunna prata med socialsekreteraren om att din dotters blyghet och kanske kan du även föreslå att du kan vara med i början av samtalet så att din dotter känner sig trygg.

Ofta har man samtal med barnet medan föräldrarna får vänta i ett annat rum och barnet vet om var föräldrarna finns. Socialsekreteraren brukar då förklara för barnet att föräldern väntar utanför och att mamma eller pappa kan komma in om barnet själv vill det. De som arbetar med barn har för det allra mesta god vana av att prata med barn. Ibland kan det också vara så att det ibland krävs mer än ett samtal för att barnet ska känna sig tryggt och då kan man ha det.

Det kan vara viktigt att veta att ett barn har rätt men absolut ingen skyldighet att delta i samtal med socialtjänsten. Syftet med att samtala med barnet är ju att barnet ska få säga sin mening och att barnet själv ska få ge sin syn på hemsituationen. Dessa samtal tas sedan med i en helhetsbedömning när socialtjänsten sedan fattar sitt beslut. Att du själv har vänt dig till socialtjänsten för att få hjälp och stöd visar på att du har dina barns bästa i fokus. Om du är orolig eller har frågor kring utredningen så vill vi uppmana dig att fortsätta föra en dialog med ansvariga utredare om det är något du inte förstår eller som inte känns bra.

Vi hoppas att vi lyckats reda ut några av dina frågetecken.

Vänligen

Soctanterna

Men är det som dom säger att man först ska få stöd genom socialtjänstlagen innan ett lvu eller vad är det som dom ska tycka är farligt för att dom ska gå in och ta ett barn idag

Hej igen!

Många föräldrar är rädda för att socialtjänsten ska omhänderta deras barn, men det är viktigt att veta att detta endast sker i undantagsfall när det finns en påtaglig risk för barnets liv och hälsa.

Om socialtjänsten inte kan komma överens med föräldrarna på frivillig väg så kan socialnämnden besluta om omedelbart omhänderta barnet. Detta sker dock endast i undantagsfall när situationen är sådan att socialtjänsten måste agera snabbt för att skydda barnet. Detta måste sedan bekräftas av domstol inom en vecka från den dag då beslutet fattades.

Om socialtjänsten akut omhändertar ett barn enligt LVU så anser man att läget är så kritiskt att man inte kan vänta med omhändertagandet, exempelvis om man misstänker att barnet utsätts för misshandel.

Vi vill återigen poängtera att socialtjänsten inte omhändertar barn på lösa grunder och man fattar endast beslut om omhändertagande om man anser att barnet far illa. I de allra flesta fall samarbetar socialtjänsten med föräldrarna för att på frivillig väg hitta en lösning som fungerar för hela familjen där barnets bästa är i fokus. Vi förstår att du är orolig och hoppas att du tar kontakt med utredarna och ställer de frågor du känner att du behöver ha svar på.

Vänligen

Soctanterna

Då undrar bara jag vad är då lösningar på frivillig väg? Vad menas med det? Tack!!!!!!

Hej!

I samråd med vårdnadshavaren och den unge så kan socialtjänsten komma fram till frivilliga insatser. Dessa kan exempelvis vara stödsamtal, kontaktfamilj, familjehem eller insatser som sker hemma hos familjen.

Kontaktfamilj innebär att en annan familj tar emot barnen en eller flera helger i månaden. Kontaktfamiljen ger avlastning för dig som förälder och det innebär också en möjlighet för barnet att ha flera viktiga vuxna i sitt nätverk. Familjehem innebär att barnen bor hos en annan familj under en kortare eller längre period.

Vi hoppas att vi besvarat din fråga och tveka inte att höra av dig igen om du har andra funderingar!

Vänligen

Soctanterna

Men familjehem eller annat hem vill jag absolut inte ha. Jag klarar mig så på egen hand men tycker att tex föräldrautbildning eller stödsamtal skulle vara bra för mig. Hur kommer man fram till vad som är bäst?????????? Men om inte jag vill ha någon annan familj vad händer då????????

Så om socialen tycker något och jag säger att detta tycker jag passar mig bättre, hur blir det då? Och varför ska dom bo hos en annan familj frivivilligt? Det är inget jag hade viljat eller behöver ha iväg dom? Får dom bara säga så att vi tycker dom ska bo hos nån annan

Så om jag vill ha någon form av stöd och soc tycker något annat vad händer då. För varför ska man ha familjehem om man ens inte vill att barnen ska flytta. det är ju inte därför jag sökte hjälp för att be om den hjälpen

Hej!

Vi vill först och främst poängtera att vi ovan gav exempel på vad frivilliga insatser skulle kunna vara och inte vad som är aktuellt i just ert fall. Det görs alltid en noggrann utredning kring vad som är bäst för barnet och de allra flesta utredningar kring barn leder till frivilliga insatser som exempelvis föräldrautbildning eller stödsamtal. Vårdnadshavarens önskan och tankar kring vad som är bäst för barnet vägs in i den samlade bedömningen tillsammans med exempelvis skolans uppfattning.

Familjehem är ett alternativ av många och i vissa fall kanske man som förälder anser att det vore bäst för barnet att få bo någon annanstans under en period medan det för andra inte alls är ett alternativ. Att insatsen är frivillig betyder att man som vårdnadshavare går med på att barnet placeras i en annan familj. Om man som vårdnadshavare inte ger samtycke till insatsen så är den inte heller frivillig och socialtjänsten får då göra bedömningen om man ska besluta om ett omhändertagande om man anser att barnet far illa i sin hemmiljö. Du kan läsa lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) i sin helhet nedan:

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1990:52

Vi förstår att det är många frågor och tankar som dyker upp och som du vill ha svar på och vi skulle återigen önska att du tar kontakt med de socialsekreterare som håller i utredningen. Då det handlar om individuella bedömningar så kan vi Soctanter endast lämna generella svar. Många gånger kan det också kännas skönt att få prata av sig med en person ansikte mot ansikte och du kan alltid vända dig till din vårdcentral för att boka tid hos exempelvis en kurator.

Självklart finns vi här om du skulle ha andra frågor eller funderingar men vi hoppas att du vänder dig till de som utreder dina barn för att få veta vad som händer i just ditt fall.

Vänligen

Soctanterna

Men när är det frågan om frivillig placering. Vad ska ha hänt runt familjen då???????

Hej!

Vi utgår i vårt svar från att det är samma person som skrivit samtliga inlägg ovan.

Vi förstår att du vill ha svar på frågan om det i ert fall handlar om en frivillig placering utanför hemmet. Det kan finnas hundratals olika anledningar till att man väljer att placera ett barn utanför familjen varför vi inte kan besvara denna fråga. De som kan svara dig på dina frågor är de socialsekreterare som handlägger ärendet.

I din allra första fråga berättade du att det var du som sökte stöd från socialtjänsten och att förskolan och skolan inte uppmärksammat att barnen på något vis for illa. Utifrån det du har berättat så kan vi inte se att det skulle vara tal om något annat än frivilliga insatser och detta innebär att du ska samtycka till dessa innan sådana kan bli aktuella. Så vitt vi förstår så pågår det en utredning kring vilket stöd som ni kan behöva och här inhämtar man både barnets, din och skolans syn på om det skulle finnas brister i hemmiljön eller finnas behov av stöd. Det kan alltså också vara så att man kommer fram till att det inte finns några behov av stödinsatser.

Vänligen

Soctanterna

Har fått höra nu att det inte finns någon föräldrautbildning i höst här i denna staden. Så vad händer då om det är sånt jag vill ha och det inte finns. Jag är ju inte intresserad av andra saker. Så vad kan då soc rekomendera om dom finner själ till någon brist. Jag ska väl inte behöva lida för att dom inte har något eller????????

Hej!

Utgångspunkten när socialtjänsten gör en utredning kring om det finns behov av hjälp och stöd till dig som förälder, är att titta på vad som är bäst för barnet. Om det inte finns någon föräldrautbildning i din stad eller stadsdel till hösten så kanske det finns det till våren. I vissa stadsdelar kan man även få individuell föräldrautbildning inom öppenvården.

Vi vill återigen hänvisa dig till de som arbetar med att utreda dina barn. Det är de personer som absolut bäst kan svara på just dina frågor. Du kan också ringa till individ- och familjeomsorgen i just din stadsdel för att bland annat förhöra dig om det finns någon föräldrautbildning där.

Vänligen

Soctanterna

jag skriver till er eftersom min handläggare är sjuk hela tiden. Man är ju lite orolig. Ingen som kan ge direkt nån lugn. Det ända man vill veta är att ens barn inte ska flytta. Men har en fråga på lvu. det står ju att finns det någon brist i föräldraförmågan eller i hemmet så kan man gå in på ett lvu. Men ska då det först inte sättas in någon form av hjälp så man vet hur man ska åtgärga problemet eller det är bara att gå in och ta? Och vad kan det då vara för brister. För vad jag tror finns det inte några föräldrar som är helt perfekta men har hört kommer man i socialens ögon så har man mer koll på sig och kräver mer av en och jag tycker inte det ska vara så. Ska väl vara lika för alla.

Hej!

Det är helt förståeligt att du känner oro under rådande omständigheter och vi förstår att du gör allt för att få svar på dina frågor. Vad vi förstår så kan du inte nå handläggaren och ställa dina frågor eftersom han eller hon är frånvarande på grund av sjukdom. Om handläggaren är sjuk så ska det ändå finnas någon som ansvarig för utredningen. Om du inte lyckas komma i kontakt med någon som håller i utredningen så skulle vi rekommendera dig att kontakta dennes chef för att på så vis få veta vad som händer.

Som vi tidigare skrivit så är omhändertagande enligt LVU den absolut sista utvägen när frivilliga insatser antingen har prövats eller inte är aktuella om man gör bedömningen att barnet eller den unge utsätts för akut fara. Om socialtjänsten gör bedömningen att bristerna hos föräldrarna är så stora att de äventyrar barnets fysiska eller psykiska hälsa så är det inte längre de vuxnas rättigheter som prioriteras utan då är det barnets skyddsbehov som står i fokus.

Att ha en samtalskontakt för att få möjlighet att ventillera sina tankar och känslor kan vara ett sätt att hantera den oro som du upplever. Denna kontakt kan man få genom att kontakta sin vårdcentral. Vissa stadsdelar har också socialrådgivare dit man kan vända sig med frågor och för stöd. Du kan ringa till Malmö stads växel för att förhöra dig kring vad som finns i just din stadsdel.

Föräldraskapet är en utmaning vilket de allra flesta föräldrar kan skriva under på. Just därför så finns det olika typer av stöd som man förälder kan få för att bli stärkt i sin föräldraroll och för att kunna möta barnets behov. Socialtjänstens uppgift är att ta reda på om barn eller föräldrar behöver någon form av stöd om de får indikationer på att ett barn riskerar att fara illa samt vilken typ av stöd som kan vara aktuellt.

Vi hoppas att du vet hur du ska göra för att komma i kontakt med den person som är ansvarig för utredningen kring dina barn och att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna

Men vad är det då för stora brister som ska till. Jag kan inte veta då jag absolut inte ser någon fara här med barnen men är rädd att soc ska hitta något litet

Hej!

Socialtjänstens uppgift är, som vi tidigare skrivit, att stötta föräldrarna om man får kännedom om att barn inte får sina behov tillgodosedda. Men om barnet utsätts för exempelvis misshandel så är det socialtjänstens ansvar att skydda barnet som då kan bli placerad utanför hemmet under en period. Om socialtjänsten upptäcker att det finns mindre brister i omsorgen om barnet så handlar det om att försöka stötta föräldrarna för att barnets behov ska tillgodoses på ett så bra sätt som möjligt.

Vänligen

Soctanterna

Måste bara fråga en sak. Dom kollar ju när dom gör en utredning om ekonomi och arbete. Har man inget arbete och inte så bra ekonomi,hur ser dom då på det? Kan det vara en sak som gör att barnen far illa. Tycker ju faktiskt inte det ska spela nån roll då man inte kan hjälpa om man inte kan jobba

Dom utreder ju om man har arbete och en ekonomi. Så om man inte har arbete är det då fara för barnet för man inte har så bra ställt då kanske. Tacksam för ett svar

Skriver till er igen då dom andra inläggen nog har försvunnit men undrar. Dom kollar ju på jobb och ekonomi i utredningen. Varför gör dom det? Undrar då om man inte har jobb har man ju inte så bra ekonomi kanske. Är det då fara för en barns liv?????? Eller hur ser dom på det? Tack

Hej!

Dina inlägg har kommit in till forumet och vi ber om ursäkt för att vårt svar har dröjt.

Du frågar om man från socialtjänstens sida anser att ett barn per automatik far illa om barnets föräldrar saknar arbete eller har dålig ekonomi. Även om det självklart är påfrestande för en förälder att ha ont om pengar eller att vara arbetslös samt att även barnen påverkas av detta, så är detta i sig inte samma sak som att ett barn far illa. Om barnen får mat, kläder, kärlek och annan omsorg som behövs för att barnet ska kunna utvecklas gynnsamt så är inte dålig ekonomi eller arbetslöshet i sig en anledning att omhänderta ett barn. Det finns många människor i Sverige som av en eller annan anledning inte kan arbeta och detta betyder inte att barn till föräldrar som saknar jobb far illa.

När socialtjänsten gör en utredning så försöker man titta på hela barnets situation och hur det ser ut i hemmet. Om man som förälder inte klarar av att exempelvis betala hyra och andra nödvändiga räkningar så kanske man behöver ansöka om försörjningsstöd under en period eller behöver hjälp att reda upp sin ekonomi. Detta är något som socialtjänsten kan komma fram till vid en utredning och genom att synliggöra de eventuella brister som finns så blir det också enklare att göra något åt dem.

Vänligen

Soctanterna

Så då är det ingen anledning att ta några barn? Nu har vi ju det bra ekonomiskt men man undrar ju lite varför dom ska utreda sånt i en utredning?Sen ska dom ju titta i en utredning vad som är bäst för barnen? Vad menas med det? Vad finns det för hjälp till barn då ? Tack

Hej!

Er ekonomiska situation behöver i sig inte ha någon betydelse utan det är något som tas in i helhetsbedömningen. Som vi skrev i vårt tidigare svar försöker socialtjänsten i sin utredning att titta på barnens hela situation. Man ska hela tiden ha barnens behov i centrum och se till vad som är bäst för barnen.

Genom att få en helhetssyn kan socialtjänsten göra säkrare bedömningar och komma fram till lämpliga insatser. Genom att titta på den ekonomiska situationen kan man till exempel, som vi skrev i vårt tidigare svar, uppmärksamma eventuella svårigheter med att betala hyran och andra viktiga räkningar, och då kanske det kan vara aktuellt att ansöka om ekonomiskt bistånd för att få stöd i den frågan.

Det handlar återigen om att få en helhetssyn för att komma fram till en lämplig insats. En utredning kan också komma att avslutas med bedömningen att ingen insats behövs.

Vänligen

Soctanterna

Socialtjänsten tar barnen efter 4 månadersutredning om du säger att du inte vill ha en kontakt familj.....egen erfarenhet. Sen plockar dom från dagis...flyyyyyy

Hej!

Vi beklagar att du har en dålig erfarenhet av socialtjänstens arbete. Vi vill dock poängtera att socialtjänsten inte omhändertar barn på lösa grunder och man fattar endast beslut om omhändertagande om man anser att barnet far illa.

Många föräldrar är rädda för att socialtjänsten ska omhänderta deras barn, men det är viktigt att veta att detta endast sker i undantagsfall och att det då görs på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller om det genom något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att barnens hälsa eller utveckling kan komma att skadas.

I de allra flesta fall avslutas en utredning med att familjen (barnen och/eller föräldrarna) antingen beviljas frivilliga insatser eller att bedömning görs att ingen insats behövs.

Vänligen

Soctanterna

Jag hade ju lite svårt i skolan när jag va yngre och jag blev utred att jag hade lite inlärningssvårigheter. Men är det en grund att omhänderta barn. jag sköter ju dom ändå och hjälper till med läxan. Man kan väl inte hjälpa om man har lite svårt. Alla kan ju inte vara bäst på allt

Om dom resonerar att jag inte kan allt i föräldraförmågan är det inte så då att man först ska få hjälp för det innan ett lvu tas eller så är inte fallet? Och sen om jag nu inte kan ska då inte deras pappa utredas om han kan ha dom. Sä har jag ju trott man ska göra men dom har ens inte sagt att han ska utredas. han va där knappt en timme och pratade lite det va allt. Kan man verkligen komma fram så kort tid om man kan ta hand om barn eller inte? Hoppas ni nu snart svarar på alla mina frågor

Hoppas ni svarar mig på mina frågor snart. Jag mår så dåligt av detta. sen när jag försöker ringa min socialhandläggare så har hon ju aldrig tid

Hej!

Vi har valt att lämna ett gemensamt svar på dina frågor ovan. Du skriver att du hade inlärningssvårigheter som barn och att du nu oroar dig för att detta skulle kunna påverka bedömningen av din förmåga att ta hand om dina barn. Samtidigt berättar du att du hjälper dem med läxorna och ger dem den omsorg som de behöver. Alla är vi bra på olika saker och det är ingen som kräver att du ska vara bäst på allt. Och om det finns något område där man märker att barnen behöver mer stöd än vad föräldrarna kan ge så är det just socialtjänstens uppgift att föreslå möjliga insatser för att på så sätt komplettera föräldraförmågan.

Om bedömningen görs att den ena föräldern inte har förmåga att ta hand om barnet så görs en bedömning kring den andre förälderns föräldraförmåga under förutsättning att föräldern vill ta hand om barnet på heltid. Det kan ju vara så att socialsekreteraren inte bedömer att ditt barn behöver omhändertas och att man därför inte genomfört någon vidare utredning kring faderns föräldraförmåga.

Du skriver också att du mår väldigt dåligt av att leva i ovisshet och att du inte får kontakt med din handläggare. Vi skulle ännu en gång vilja uppmuntra dig att undersöka vad det finns för form av stöd i just din stadsdel så att du får möjlighet att prata med någon antingen över telefon eller ansikte mot ansikte. Stöd kan du även få genom din vårdcentral där du exempelvis kan boka tid hos en kurator.

Vänligen

Soctanterna

Dom ska kolla om det finns några problem i vår familj hade dom sagt till barnens pappa. Vad händer då om det finns problem i familjen. Man är ju så rädd. Men om jag nu har 2 barn som bor på familjehem sen 10 år tillbaka så ska det väl inte spela någon roll idag. Man ändrar ju sig mycket på 10 år. Eller då tittar dom tillbaka på det och tänker att det är samma idag så jag kan inte få stöd till dom nya barnen eftersom jag fick det till dom gamla eller hur är det med det

Hej!

Vi förstår din ängslan och oro och det är helt förståeligt att du funderar kring sådant som hänt tidigare. Syftet med att socialtjänsten gör en utredning avseende oro för barn är att undersöka om barnet på ett eller annat sätt far illa eller riskerar att fara illa. En situation är inte den andre lik och socialtjänsten utgår från hur förhållandena ser ut idag, hur dina barns omsorgsbehov ser ut och i vilken mån de blir tillfredställda. Det är absolut inte så att man har förbrukat sin rätt till hjälp och stöd bara för att man en gång fått detta.

Som vi tidigare skrivit så kan det bli aktuellt med frivilliga insatser om man kommer fram till att detta skulle vara bäst för barnet. Detta är i så fall något som utredningen kommer att visa.

Vänligen

Soctanterna

Men ska det inte vara stora brister som soc kan in på lvu och pröva i rätten. det har jag fått höra idag att det ska vara mycket till att dom kan vinna där. Dom ska även se om man har fått nån form av stöd innan eller?

Och bara för att jag har 2 större barn som dom tog på lvu för 10 år sedan pga deras pappa (inte samma pappa idag). så ska det väl inte spela roll idag??? Sen stod det nu i utredningsplanen om frågeställning om jag behöver något stöd från soc och då vad och om man flicka behöver nån form av stöd å isåfall vad? Är det stöd dom är inne på då? Då kanske jag inte behöver va så orolig eller? Och vad finns det då för stöd till en flicka?

Hoppas ni snart svarar, är så orolig

Hej!

Som vi tidigare skrivit och precis som du säger så ska det mycket till för att omhänderta ett barn enligt LVU. I första hand försöker man stötta föräldrarna till en förändring på frivillig väg om detta är möjligt. De gånger som socialtjänsten beslutar om att omhänderta ett barn så görs det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller om det genom något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling kan komma att skadas. Fokus ligger alltså vad man anser vara bäst för barnet.

Det är den nuvarande situationen som ligger till grund för utredningen och socialtjänsten undersöker dina hemmavarande barns mående, utveckling och hälsa. Då många av dina frågor är så pass specifika samt att vi inte har insyn i vare sig din eller dina barns unika situation så vill vi uppmana dig att ställa dessa frågor till de socialsekreterare som gör utredningen. Det kan vara värt att veta att du kan nå utredarna via mejl om du har svårt att komma i kontakt med dem via telefon. För att få information om vart du ska skicka mejlet så kan du kontakta Malmö stads växel på telefonnummer 040 – 34 10 00.

Vänligen

Soctanterna

Men i utredningsplanen står det frågeställning om jag behöver nån hjälp där ifrån å om min flicka behöver nån form av hjälp därifrån. Vad menas då med det. Vad har socialen då för stöd till barn. Trodde det mer hängde på dom vuxna att få stöd så barnen får det bättre

Hej!

En utredningsplanen görs i början av utredningen och där tar man med de frågeställningar som man via utredningen ska få svar på.

Som vi tidigare skrivit så är socialtjänstens uppgift att ta reda på om barn eller föräldrar behöver någon form av stöd om de får indikationer på att ett barn riskerar att fara illa samt vilken typ av stöd som kan passa. Det kan alltså både vara så att vårdnadshavarna behöver hjälp och stöd i sin föräldraroll eller barnet som behöver extra stöd för att kunna utvecklas gynnsamt. Ett barn kan exempelvis delta i barngrupp om det förekommer/förekommit psykisk ohälsa, missbruk eller våld i familjen. Det kan också vara aktuellt med kontaktfamilj eller någon form av familjestödsverksamhet. Observera att detta endast är exempel på olika former av stöd för barn.

Vänligen

Soctanterna

Men en kontaktfamilj kan väl även vara en kontaktperson för det har jag en på gånga som kan va isåfall och vad är familjestödsverksamhet för något???????

Men sen om dom ser mig som inte lämplig förälder är det då inte deras skyldighet med att utreda den andra föräldern mer än det lilla dom har gjort för då kan ju ha han dom

Hej!

En kontaktperson är någon som kan vara ett stöd och som hjälpa en ung person eller en vuxen att exempelvis få en meningsfull fritid. Man träffas så vanligtvis en eller ett par gånger i veckan. En kontaktfamilj är en familj som tar emot ett barn i sitt hem vissa helger varje månad. Tanken med kontaktfamiljen är bland annat att ge avlastning för barnets föräldrar men också att barnet ska få fler vuxna personer i sitt nätverk som kan hjälpa och stötta dem.

Familjestödsverksamhet kan innebära olika typer av insatser i form av känslomässigt och praktiskt stöd i vardagen. Man fokuserar på hur man kan styra sin vardag istället för att problemen får ta överhanden.

Vänligen
Soctanterna

Hej!

Socialtjänsten ska naturligtvis göra en noggrann utredning om det finns en förälder som vill och är lämplig att ta hand om barnet ifall den andra föräldern av olika anledningar inte har förmåga eller möjlighet till detta.

Vänligen

Soctanterna

Men om man har ett rätt stort nätverk ska inte det va istället för en kontaktfamilj då? Då är det ju bättre med en kontakt person

Hej!

Beroende på hur situationen ser ut och vad utredningen visar så görs en bedömning om vilken insats som är mest lämplig i just ert fall. I vissa fall kan kontaktfamilj vara den bästa lösningen och andra gånger kan kontaktperson eller någon helt annan insats vara mest lämplig.

Vänligen

Soctanterna

Har även hört att socialen kan hitta på en massa saker som tex att man är psykiskt obalans så man inte kan ha barnen. Men varför gör dom så egentligen. Inte konstigt att så många barn är omhändertagna idag för dom hittar på en massa lögner

Hej!

När socialtjänsten gör sin utredning inhämtas information från flera håll just för att det inte ska fattas beslut på lösa grunder. Genom att skapa sig en helhetssyn över situationen kan socialtjänsten göra säkrare bedömningar och komma fram till lämpliga insatser. Därför ska det som kommer fram i utredningen vara väl underbyggt.

Om du upplever att det framkommer något i just din situation som du inte känner igen rekommenderar vi dig att ta upp detta direkt med de socialsekreterare som gör utredningen.

Vänligen

Soctanterna