Hur går analys och bedömning till?

Det är ändå en intressant fråga och svar https://soctanter.malmo.se/fraga/10363

Kan ni inte berätta mera om det här? Ni skriver först att ni bara samlar information som ni inte värderar sanningshalten i, men sedan skriver ni "Det är i analys och bedömning som socialsekreteraren gör just en bedömning av den information som inkommit med syfte att landa i en bedömning kring föräldraförmågan och eventuellt behov av stöd."

I analysen och bedömningen måste ni väl försöka komma fram till om den "information" ni fått är riktig eller inte? Ni måste väl ändå ha metoder för att få fram någon slags riktig bild av barnets och familjens situation?

Hur gör ni för att skilja när en förälder blir oriktigt anklagad för olika saker, från när det faktiskt finns grund för det som framkommer?

Kan ni inte berätta mera, så att vi får förstå ordentligt.

Undrande
2023-11-25 12:39

Hej!

Som vi tidigare har beskrivit så har socialtjänsten att ta in information om barnet, barnets behov, föräldrar och föräldrars förmågor. Information inhämtas från de som är parter i ärendet, det vill säga barnet och dess vårdnadshavare, men också andra personer som familjen tänker kan ge en bra bild av barnet och familjen samt deras situation, referenspersoner. Även professionella och myndighetspersoner, sakkunniga, som har kontakt med barnet kan tillfrågas om barnet och föräldrarnas förmåga. Då information inhämtas från flera olika håll, framkommer en rätt bra bild av situationen just nu.

I bedömning och analys beskriver socialtjänsten sedan kort vilka uppgifter som inkommit under utredningen. Barnet och dennes behov tydliggörs här liksom föräldrarnas förmågor. Vad fungerar och vad fungerar mindre bra. I analysen väger man in de riskfaktorer man ser mot de “frisk” eller skyddsfaktorer som finns. Med bakgrund av detta försöker man tydliggöra om det fortfarande finns behov hos barnet som inte blir tillgodosedda eller om föräldraförmågor behöver stärkas upp och som gör att stöd och hjälp ska erbjudas från socialtjänsten.

I denna del har socialsekreteraren också möjlighet att analysera och resonera kring trovärdigheten i uppgifterna som lämnats, om det exempelvis helt uppenbart inte stämmer. Däremot kan socialsekreteraren inte uttala sig om exakt vad som har hänt eller inte, utifrån föräldrars anklagelser mot varandra.

Vänligen

Soctanterna