vilken sanningshalt i anklagelser krävs

Som frågan ovan, i ett ärende utmålas ena parten på ett fruktansvärt sätt, graden av våld den andra parten är enligt socialtjänsten något "de saknar verktyg för att helt enkelt kunna hantera utsattheten motparten har varit utsatt för", som ni förstår är detta en osannolik anklagelse!
Detta finns sedan omnämnt i samtliga journaler och går även vidare till rättssystemet.
Min fråga är- hur kan en part beskriva sådana hemskheter utan att någon form av bevisning läggs fram, ej heller finns någon polisanmälan gjord som på något sätt skulle styrka anklagelserna.
Finns inget behov av att bevisa någonting innan en part blir oriktigt beskylld för i detta sammanhang rent groteska anklagelser??
Kan en part dömas på bara oriktiga och förljugna uttalanden??

trassel
2023-11-24 14:09

Hej!

Vi förstår inte riktigt i vilket sammanhang det du beskriver i din fråga är. Det låter som att det skulle kunna vara en barnavårdsutredning och sedan en familjerättslig process i Tingsrätten.

Om det är en barnavårdsutredning du syftar på gällande dina frågor så arbetar inte socialtjänsten med bevisning. En barnavårdsutredning bygger på inhämtad information från exempelvis föräldrarna, referenspersoner och sakkunniga. I det skriftliga beslutsunderlaget, det som kallas utredning, är det endast inhämtad information som nämns, dvs vad respektive förälder och andra säger, utan att lägga en värdering i sanningshalten, fram tills analys och bedömning. Det är i analys och bedömning som socialsekreteraren gör just en bedömning av den information som inkommit med syfte att landa i en bedömning kring föräldraförmågan och eventuellt behov av stöd.

Om vi har missförstått din fråga eller om du får fler funderingar är du välkommen att höra av dig igen!

Vänligen

Soctanterna