Flytta till Sverige från Serbien

Hej,
Jag har en bekant som bor i Serbien och har 2 barn och fru. Barnen och pappan är svenska medborgare men inte frun pappan har inte bott i Sverige på 20 år. Hur/vad behöver man göra för att flytta till Sverige? Kan man få hjälp att hitta bostad socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag tills det att man hittar ett jobb. Skulle vara tacksam om jag kunde få hjälp med dessa frågor tack på förhand.
A.k

Ak
2023-05-22 20:01

Hej!

Vi förstår din fråga som att dina bekanta som bott i Serbien under en lång period nu vill flytta tillbaka till Sverige, men saknar både arbete och boende.

Om du är svensk medborgare har du alltid rätt att vistas och bo i Sverige. Emellertid åligger det var och en att man kan försörja sig och att man har ordnat boende innan man återvänder till Sverige efter utlandsvistelse. Socialtjänsten kommer alltså inte inledningsvis att hjälpa dig ekonomiskt, såvida du inte har mycket särskilda skäl. Socialtjänsten ställer ofta som krav att man har planerat för sin flytt till Sverige för att man ska vara berättigad försörjningsstöd. Man har dock alltid rätt att ansöka om bistånd och få sin ansökan prövad.

Försörjningsstöd är tänkt att fungera som samhällets yttersta skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. För att vara berättigad till försörjningsstöd ska man ha gjort allt man har kunnat för att bidra till sin egen försörjning.

Om du vill ha mer information råder vi dig att ta kontakt med socialtjänsten i den kommun som du har tänkt flytta till.

När ni kommer tillbaka till Sverige är det viktigt att ni folkbokför er på den adress där ni tänker bo. Att vara folkbokförd har betydelse för att man ska ha rätt till bidrag så som barnbidrag.

Vad gäller frun är huvudregeln att den som vill bo med någon i Sverige, ska ansöka om uppehållstillstånd från sitt hemland och att uppehållstillståndet ska vara klart innan personen reser in i Sverige.

Hoppas du fått svar på dina frågor.

Vänligen
Soctanterna