Basutbud

Hejsan

Vi är familjehem sedan augusti 2022, dock så bor inte det placerade barnet hos oss längre då hen rymde flertalet gånger!
Vi kände redan från början att barnet/ungdomen inte riktigt ”passade” vår familj. Men efter oändliga påtryckningar från vår familjehemssekreterare så tackade vi till slut ja! Under perioden hen var placerad här så upptäckte vi att hen rökte, ” boffade” samt drack alkohol. Detta tog vi upp med soc men fick ingen reaktion. Efter att barnet/ungdomen rymt 4 gånger och höll sig gömd i flera veckor så anslutandes placeringen hos oss! Men nu till min fråga, innan hen blev placerad så fick vi köpa inredning så att hen hade ett möblerat rum, detta fick vi utbetalt som extra omkostnad! Men nu eftersom hen inte bor här längre fast vi fortfarande vill vara familjehem så är vår familjehemssekreterare på oss om att vi antingen måste lämna tillbaka möblerna och inredningen eller betala tillbaka den ” extra omkostnaden” som soc stod för! För att sedan köpa nytt igen vid ytterligare placering.

Får det gå till såhär?
I vår värld så låter det inte det minsta miljövänligt eller ekonomiskt! Sen så känner vi även att vår familjehemssekreterare pushar fram beslut och ställer krav, att om ni inte tar placering nu så måste allt tillbaka! Vi vill verkligen inte stressa fram ett ja till placering som vi gjorde förra gången utan vill att det ska kännas bra till 100% speciellt då vår äldsta tog väldigt illa vid sig under och efter den förra placeringen.

En annan sak vi regerat på är att vår sekreterare inte vill lyssna på våra önskemål. Vi känner och vet att ett mindre barn hade ” passat” vår familj bäst men ändå får vi endast förslag på tonåringar. Hon vägrar helt enkelt att lyssna

Bullmamman
2023-05-22 16:34

Hej!

Ni skriver att er kontakt med er familjehemssekreterare inte fungerar bra. Ni tycker inte att familjehemssekreteraren lyssnar på era önskemål vad gäller placeringar. Självklart ska en placering i ert hem vara på era villkor och vi förstår att det känns obekvämt att känna sig pressad att ta emot en placering om det inte känns bra.

Tyvärr är många familjehemssekreterare hårt pressade då det är stor brist på jour- och familjehem i många kommuner. Många barn och unga behöver placeras utanför sitt hem. Vårt råd är att ni pratar igenom med er familjehemssekreterare om hur ni upplevt er kontakt och hur era önskemål ser ut.

Om ni skall betala eller återlämna den inredning som ni införskaffat inför placeringen som vi förstår att socialtjänsten betalat för kan vi inte ha synpunkter på. Detta är också något som ni måste avtala med familjehemssekreteraren eller dennes chef hur detta bäst justeras.

Får ni inte gehör för era synpunkter så finns det fler kommuner som behöver familjehem.

Vänligen

Soctanterna