Våldsutsatt Kvinna Med Uppehållsrätt - Rätt Till Hjälp?

Vilka möjligheter har en våldsutsatt kvinna som är EU-medborgare, bor i Sverige och har uppehållsrätt (pga att hon är gift med en annan EU-medborgare som har uppehållsrätt pga arbete i Sverige) att få stöd och hjälp från kommunen i form av exempelvis ekonomiskt bistånd och praktiskt och emotionellt stöd?

Och vilka möjligheter har hon att få fortsatt hjälp och stöd från kommunen om hon bryter upp från mannen och därmed förlorar sin uppehållsrätt?

Emilia
2013-11-13 13:00

Hej!

Tack för din fråga.

EU-medborgares rätt till insatser enligt socialtjänstlagen kan i vissa fall vara mycket komplicerat att reda ut. Socialtjänsten måste göra en individuell bedömning där samtliga omständigheter kring just den personen kan klarläggas. Utifrån den information som du ger i din fråga går det därför inte med säkerhet att säga vilket stöd kvinnan har rätt till. För att få reda på detta måste kvinnan vända sig till socialtjänsten i den kommun - i Malmö i det stadsområde - där hon bor för att reda ut detta.

På ett mer generellt plan går din fråga att besvara på följande sätt. En person som har uppehållsrätt som familjemedlem har rätt till likabehandling enligt socialtjänstlagen. Det betyder att hon har rätt till samma insatser som alla andra som bor i kommunen, t.ex. ekonomiskt bistånd och annat stöd i enlighet med de villkor som finns i socialtjänstlagen.

Om hon inte längre är familjemedlem förlorar hon i regel sin uppehållsrätt och måste skaffa sig ”självständig” uppehållsrätt, t.ex. genom att själv arbeta, för att fortsätta ha rätt till likabehandling enligt socialtjänstlagen. Om hon inte kan skaffa sig en självständig uppehållsrätt förlorar hon också rätten till likabehandling enligt socialtjänstlagen. Detta innebär att hennes rätt till stöd från socialtjänsten begränsas till så kallade akuta situationer.

Om någon är i en akut situation eller inte är också något som avgörs efter en individuell bedömning. I de flesta fall kan man ha rätt till matpengar, boende och reskostnader till sin hemkommun eller till sitt hemland, under förutsättning att ingen annan bistår kvinnan med den hjälpen. Andra insatser som den enskilde ”inte kan vänta med” anses också vara akuta och det har man därmed också rätt till. Vilka insatser som en våldsutsatt kvinna har rätt till för att hon ”inte kan vänta med” att få den hjälpen, bedöms utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Om kommunen inte anser att kvinnan har rätt till några insatser på grund av att hon inte bedöms ha ett akutbehov finns inom Malmö även möjligheten att vända sig till kvinnojouren. Kvinnojouren i Malmö har fått extra pengar särskilt för att arbeta med våldsutsatta papperslösa kvinnor.

Vänligen.

Soctanterna.