Resekostnad resa LVU

Mitt barn är placerad enligt LVU på en ort som är 52 mil från mig.. jag undrar vem som ska stå för kostnaderna när jag reser dig?
Jag kan förstå att man inte får ersättning om ens barn är placerade inom rimlig radie. Men med så långt avstånd blir det dyrare transport kostnad och om det inte går att flyga fram och tillbaka samma dag för att det inte går flyg så behövs ju även en hotell natt - vem står för det?

Dessutom har jag besök/umgänge tillsammans med en i personalen på soc och därför måste umgänget ske på en vanlig arbetsdag vilket resulterar i att jag även måste ta ledig från arbete vilket gör att jag får mindre ut i lön.
Givetvis så är mitt barn viktigare än både pengar och arbete men det jag ville veta var hur detta brukar fungera?
Hittar inget i lagen..

Emil

Kommentarer

Hej

Det finns inte någon nationell bestämmelse om vem som ska stå för umgängeskostnad om ett barn blir omhändertaget enligt LVU och placeras utanför hemmet.

En förälder som inte själv har inkomster för sin försörjning kan ansöka om umgängesresor när de ansöker som försörjningsstöd. Umgängesresor som är planerade med barnets handläggare godkänns som utgift.

Generellt kan man säga att det är en individuell prövning som gäller även när det gäller umgängesresor till barn som är LVU-placerade utanför hemmet. Det är barnets behov av umgänge som ska styra. Socialtjänsten ska verka för att umgänge ska vara möjligt och försöka se till att umgänget kommer till stånd.

Vi råder dig att vända dig till ansvarig handläggare om den ekonomiska kostnaden för umgänget blir för stor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter