Min kompis röker hash framför sitt barn

Hej! Har lite frågor kring orosanmälan och hur det funkar anonymt? Min kompis eller vi är inte kompisar längre, men hon röker på hash och har en snart 3 årig dotter, är därför orolig för hon har röker på sen länge och de blir bara mer rökning och hon har massa skulder från personer hon köper hash från villket gör mig väldigt rolig för barnets skull då hon bara samlar på sig mer skulder sen röker hash inuti hemmet och framför sin nu då snart 3 åriga dotter och hon går alldrig ut för att röka även fast hon har en balkong, hon säger att hon föredar att röka hemma i köket. Hur skulle en anonym orosanmälan se ut om jag väljer att göra den? Vill ju inte att hon eller dem vet vem jag är då vi är osamna, och är oromig för dottern då jag inte vet vad som skulle hända om en orosanmälan gjordes, skulle hon va trygg, kommer hon få hjälp eller kommer dem bara ha ett samtal eller tar dem piss prov och gör hem besök? Hur funksr det?

Min kompis röker hash framför sitt barnMin kompis röker hash framför sitt barn
2023-03-22 13:50

Hej!

Vi förstår på din fråga att du är orolig över att din kompis röker hash framför sitt barn och har skuldsatt sig för att köpa hash.

Som privatperson kan man vara anonym när man gör en orosanmälan. Det vi råder dig att göra är att kontakta socialtjänsten där du bor för att göra en anmälan. Om du vill vara anonym är det viktigt att du inte presenterar dig med namn när du kontaktar socialtjänsten för att göra anmälan. Uppger du ditt namn så kan socialtjänsten inte förbise det när du gör anmälan. Det finns också möjlighet att göra en skriftlig anonym anmälan till socialtjänsten, där man berättar det man vet och beskriver sin oro för barnet.

Hur socialtjänsten väljer att agera om en sådan anmälan kan vi bara uttala oss generellt om. Men när det inkommer en orosanmälan måste socialtjänsten inom 24 h göra en skyddsbedömning om barnet anmälan gäller är i behov av omedelbart skydd. När en anmälan inkommer gör socialtjänsten en så kallad förhandsbedömning, vilket är ett möte där man träffar vårdnadshavare och barn för att gå igenom anmälan. Därefter fattar socialtjänsten beslut om att antingen inleda en utredning eller inte inleda en utredning. För att socialtjänsten ska kunna ta vidare kontakter i ett ärende, exempelvis prata med en förskola, så behöver man inleda en utredning.

Ibland, om uppgifterna i anmälan är så pass oroväckande så kan socialtjänsten besluta att inleda utredning direkt. Socialtjänsten kan inte göra hembesök om det inte finns en inledd utredning. Socialtjänsten kan heller inte tvinga en person att lämna drogtest, men man kan uppmana en person att göra det för att visa på att man är drogfri.

Socialtjänsten kan vid behov, bistå med olika stöd och behandling.

Vi hoppas du väljer att göra en anmälan utifrån den oron du beskriver!

Vänligen

Soctanterna