Missbrukande syskon

Hej,

Har ett syskon som missbrukar. Hen har gjort det ett tag vilket såklart har lett till att vi är en mkt trasig familj. Hen har varit på behandlingshem två gånger men aldrig lyckats hålla sig nykter. Hen kan inte ta hand om sig själv och missbrukarvården tror jag inte längre på. Det är så uppenbart att mitt syskon är riktigt sjukt. Hen upprepar ett mönster (vi kommer från en missbrukande uppväxt). Hen tjatar hela tiden om att det är arvet som är anledningen till att hen knarkar. Det är otroligt sorligt att se på men jag har valt att ta avstånd då hens ”tjat” och insiktslösa liv får mig att bli så ledsen. Hen har också ett barn men är inte förmögen att ta hand om barnet. Hen har förlorat jobbet, svarar inte när folk försöker kontakta hen och gör jag det så blir hen bara aggressiv och jag i min tur blir arg och provocerad. Jag vet hur en missbrukare fungerar men jag har inte lust att se mitt syskon dö. För det är det som kommer ske. Hur kan vi få en LVM på hen? Hur många orosanmälningar krävs det för att ngn bara tog ett ansvar. Vi i familjen har slut på resurser. Nu väntar vi bara på ett samtal om död. Har ni något mer handfast råd? Jag menar hen är inte kapabel till att ta hand om sig själv, sitt barn,sitt hem (som hen snart förlorar), kan inte jobba etc. Det spelar absolut ingen roll vad vi säger. Det är förkrossande.

Anonym
2023-02-23 18:44

Hej,

Du beskriver en väldigt svår situation för såväl ditt syskon som för er anhöriga. När det gäller vuxna personer som har ett missbruk är lagstiftningen tydlig med att det krävs väldigt allvarliga omständigheter för att en person ska bli omhändertagen enligt LVM.

Lagstiftningen säger att vården ska bygga på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet och ska så långt det är möjligt utformas och genomföras i samverkan med den enskilde (Socialtjänstlagen). Det står vidare att beslut om tvångsvård ska fattas om följande punkter omständigheter råder (LVM);

- någon till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk,
- vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen (2001:453) eller på något annat sätt, och
- han eller hon till följd av missbruket;
* utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara,
* löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv, eller
* kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.

Det krävs att båda de två första punkterna är uppfyllda plus en av de tre sista.

För att socialtjänsten ska kunna ansöka om tvångsvård krävs en utredning av personens livssituation och hur missbruket påverkar personens liv. Till denna utredning ska det bifogas ett läkarintyg med ett utlåtande om personens psykiska och fysiska hälsotillstånd samt allmänna behov av vård. Därefter är det Förvaltningsrätten som fattar beslut om tvångsvård eller ej.

Om man har en stor oro för en person ska man naturligtvis göra orosanmälningar till socialtjänsten. Det finns dock inget givet antal anmälningar som gör att socialtjänsten kan ingripa med tvångsvård.

Hoppas att vårt svar gjort socialtjänstens möjligheter och skyldigheter lite tydligare samt att ni hittar en fungerande lösning för er anhörig.

Vänligen,

Soctanterna