Sommarjobb

Hej
Jag är 19 år gammal och ska sommarjobba. Min mamma jobbar inte och lever på socialbidrag. Jag vet att jag inte är skyldig att försörja henne och min lön kommer inte påverka hennes del men det jag undra är hur kommer lönen att påverka den delen som hon får för mig? Kommer socalen att inte betala ut den summan som min mamma får för mig?

Sommarjobb

Kommentarer

Hej

Först vill vi gratulera dig till att du fått ett sommarjobb och vi hoppas att du kommer att trivas och få en trevlig och lärorik tid.

Om du tar studenten nu till våren så är din mamma inte längre försörjningsskyldig för dig. Då ska du i vilket fall som helst börja klara dig själv och ni kommer inte att räknas samman om någon av er ansöker om försörjningsstöd hos socialtjänsten. Det kan dock innebära, att socialtjänsten anser att du bör stå för ”din” del av hyran om du bor kvar hos din mamma.

Är tanken att du ska fortsätta på gymnasiet så blir du kvar i din mammas hushåll och får själv behålla ett halvt basbelopp, dvs hälften av 44.400:-, av det du tjänar. Om du tjänar mer än det, så förväntas du inte försörja din mamma. Däremot kan det reducera din del av biståndet.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Tack för svaret men det jag undrar är kommer mamma få socialbidrag för mig den månaden jag jobbar? och om hon inte får hur mycket kommer hon inte då få för mig? Sen undrar jag är jag skyldig att betala del av hyran för den månaden också ?

Hej.

Om din mamma kommer att få socialbidrag för dig den månad du arbetar beror på hur mycket du tjänar. Dina andra frågor har vi svårt att svara på då det är en individuell bedömning som görs. Vi tycker att det bästa är om du och din mamma pratar med er handläggare på socialtjänsten så att ni får besked om vad som gäller i just er situation.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter