Kan jag få LVU igen eller LVM?

jag är 18 nu och haft LVU tills nyss.
Jag tar urinprov varje vecka hos Soc.
En gång kom jag dit och hade positivt och var enligt Soc "flummig".
Men jag hade lyssnat på en podd om religion och ville prata om sånt. Detta är mjn förklaring som jag håller fast vid. Att jag var konstig berodde INTE på att jag pissade pos. Men det håller dom inte med om.

Det har avslöjats att jag fått en tandläkare att skriva ut massor med Treo Comp mot tandvärk som jag ljög att jag hade.
Jag ringde runt till tandläkare. Till slut kom jag fram en till en som lät som han var 100 år gammal typ. Han skrev ut MASSOR med Treo Comp som innehåller Kodein som är en opiat.
Nu har Soc anmält han till IVO (eller om dom ska det).
Jag kan säga att dom inte känns jätteglada på mig. Det var bra stämning, men sist jag var där kändes det tjurigt.

Nu har börjat igen att ringa till tandläkare. Jag ska till en som knappt kan svenska. Jag frågade om Treo Comp eller Citodon var möjligt att få. Han svarade bara "jaja" typ.

Tror ni att jag riskerar att få tillbaka LVU eller få LVM nu?
Och vet ni ifall man kan blockas att få ut vissa mediciner? Är det bäst att erkänna att jag börjat ringa till tandläkare igen?

Jag bor hos mina föräldrar nu igen och dom är heller inte så glada på mig kan man säga ...

Marina

Marina
2022-12-22 07:14

Hej!

Du skriver att du försöker få tag i preparat med opiater genom tandläkare. Du beskriver tecken som att du ljuger och söker olika vägar för att få tag i opiater vilket tyder på att du har ett missbruksproblem.

Samtidigt som du har lämnat positivt test på drogsticka och visat då att du tagit någon narkotika klassad substans.

För att besvara din fråga om vi råder dig att vara ärlig gentemot socialtjänsten om att du börjat ljuga i din jakt på narkotikaklassade preparat är svaret ja. Vi utgår från att du nu genom att lämna urintest är föremål för en frivillig utredning för ditt narkotikabruk. Frivillighet grundar sig i att du visar att du först och främst ställer dig positiv till frivilliga insatser för att bli av med ditt narkotikabruk. Samtidigt ska du visa att det du gör och säger är tillförlitligt.

Vi kan inte gå in i individärenden men generellt kan sägas att socialtjänsten kan inleda en utredning enligt LVM vid hög oro vilket kan leda till ett omedelbart omhändertagande enligt LVM om kriterierna föreligger. Det kan även tas beslut om LVU fram till du är 20 år om grunderna för det finns.

Vi råder dig att samarbeta med socialtjänsten så att du kan få råd, stöd och eventuella insatser för att bli fri från beroende av narkotika.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna