Hemflyttning lvu upphör trots fortsatt oro

Hej . Jag undrar ifall barnsekreteraren i ett LVU ärende inte har skyldighet att ta emot uppgifter från familjehemmet som framkommit under utökat umgänge?
När umgänget utökades så börjar lilla 3åringen uppvisa så mkt aggressivt beteende och påtagligt oro. Familjehemmet försöker nå barnsekreteraren och påtala detta men hon är inte tillgänglig. All info från förskolan och Familjehemmet har istället gått via Familjehemmets kontaktperson till barnsekreteraren. Dessutom så har bio föräldrarna fått info av barnsekreteraren att barnets lvu ska upphöra men det skulle föräldrarna inte berätta för Familjehemmet. Under det året som barnet varit placerad så har all viktig info som utökad umgänge osv gått från bioföräldrarna till Familjehemmet med orden " detta sa soc att vi inte fick berätta för er ". Nu är beslut tagit att gossen ska hem nästa vecka och familjen har tagit emot erbjudandet om socstöd i sitt föräldraskap , men nu flyttar familjen ifrån kommunen till ny kommun . Följer gamla hemkommunens uppgifter med till nya kommunen? Detta drabbar en liten gosse som farit så illa sina första 2 år och äntligen hade kommit till en familj som verkligen brytt sig om honom och älskar honom. Detta är inte klokt att det går till så här . Vad kan vi göra för att gå vidare med detta.
Mvh familjehemsfarmor.

FamiljehemsFarmor
2022-12-15 00:39

Hej!

Du frågar om barnsekreteraren är skyldig att ta emot uppgifter från familjehemmet. Socialtjänsten är skyldiga att snarast dokumentera handlingar som kommer in muntligt, om de kan ha betydelse för ett beslut i ärendet, enligt 27 § förvaltningslagen. Om du eller familjehemmet känner att ni inte blir lyssnade på, så kan ni även dokumentera er oro skriftligt och skicka eller lämna in det till socialtjänsten.

Om familjehemmet inte får tag på barnsekreteraren så kan de också kontakta barnmottaget i den kommun där barnet är aktuellt. Där kan familjehemmet, men även du, göra en orosanmälan. Om barnet flyttar till en ny kommun så kan ni även ringa till socialtjänsten i den nya kommunen och göra en orosanmälan.

Familjehemmet bör ha en familjehemssekreterare, som ska vara den som kan ge information och stöttning till familjehemmet i den här situationen.

Du skriver att barnet nu ska flytta tillbaka till sin biologiska familj. Socialtjänsten har ett ansvar för barnen i kommunen, och det gäller särskilt de barn som är eller har varit omhändertagna enligt lagen (1990:52) om vård av unga (LVU). Enligt nya bestämmelser gällande barnets bästa när vård enligt LVU upphör så är det obligatoriskt att överväga flyttningsförbud vid upphörande av vård av barn i familjehem, enligt 24 § LVU. Enligt 21 b § LVU är det obligatoriskt att följa upp barnets situation när tvångsvården upphör. Socialtjänsten har alltså ett ansvar för det här barnet, även om det planeras flytta eller har flyttat tillbaka till sin biologiska familj.

Hoppas du fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna