försörjningsstöd

Hej!
Om det står i beslutsmaterialet att man beviljades försörjningsstöd, finns det någon laglig möjlighet att hävda skrivfel eller liknande, och på så vis ändå hålla inne pengarna? Vad gör man, om de trots allt inte betalas ut?

Johannes
2022-12-14 12:10

Hej!

Det är i Förvaltninglagen som reglerar hur myndigheter/förvaltningar får ändra på beslut. Nedan har vi tagit in de paragrafer som visar hur ändringar får göras.

“Rättelse och ändring av beslut

Rättelse av skrivfel och liknande

36 § Ett beslut som innehåller en uppenbar felaktighet till följd av myndighetens eller någon annans skrivfel, räknefel eller något annat liknande förbiseende får rättas av den myndighet som har meddelat beslutet.

När en myndighet får ändra ett beslut

37 § En myndighet får ändra ett beslut som den har meddelat som första instans om den anser att beslutet är felaktigt på grund av att det har tillkommit nya omständigheter eller av någon annan anledning.

Ett beslut som till sin karaktär är gynnande för någon enskild part får dock ändras till den enskildes nackdel bara om
1. det framgår av beslutet eller de föreskrifter som det har grundats på att beslutet under vissa förutsättningar får återkallas,
2. tvingande säkerhetsskäl kräver att beslutet ändras omedelbart, eller
3. felaktigheten beror på att parten har lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter.

När en myndighet ska ändra ett beslut

38 § En myndighet ska ändra ett beslut som den har meddelat som första instans om
1. den anser att beslutet är uppenbart felaktigt i något väsentligt hänseende på grund av att det har tillkommit nya omständigheter eller av någon annan anledning, och
2. beslutet kan ändras snabbt och enkelt och utan att det blir till nackdel för någon enskild part.”

För att ett beviljat bistånd inte ska betalas ut måste det på något sätt framgå att det skrivfel som gjorts innebär att beslutet blivit uppenbart felaktigt. Exempelvis om biståndet ska vara på 1000 kr men hamnar i stället på 100 000 kr, det vill säga att det är oskäligt och uppenbart felaktigt.

Om bistånd beviljats innebär det ett gynnande beslut och det ska mycket till för att ett sådant inte ska verkställas. Det du kan göra är att skicka in ett klagomål till den berörda enheten, du kan även kontakta IVO som är den myndighet som granskar socialtjänstens arbete. Om myndigheten ändrar ett gynnande beslut till ett avslag så kan du överklaga beslutet som innebär avslag.

Vänligen

Soctanterna