Belastningsregistret

Hej
Jag går andra terminen på Umeå universitet och om 3år tar jag förhoppningsvis socionomexamen. Jag har en fråga angående belastningsregistret. Jag är 22 år gammal och har i tidig ålder hamnat i ett missbruk. Jag pga det ett antal narkotikadomar på mitt register som inte försvinner förens jag är 31år gammal. Eftersom jag har examen när jag är 25år så undrar jag om det finns några möjligheter för för mig att få jobb efter examen eller måste jag vänta i 6år? Det är inga våldsbrott eller allvarliga brott som har lett till fängelse utan den värsta påföljden jag har fått var samhällstjänst
MVH

A*
2022-12-13 18:30

Hej!

Det låter som att du har vänt ditt liv till något positivt för dig som utbildning och kommit från missbruk, vad bra!

Du har frågor hur dina möjligheter att få arbete som socionom trots att du har begått brott som lett till att du förekommer i belastningsregistret.

När det gäller socionomarbete med barn och ungdomar kommer arbetsgivaren kräva att du lämnar utskrift från belastningsregistret.

Vi kan inte svara på hur arbetsgivaren ställer sig till att du förekommer i belastningsregistret. Vidare tänker vi att det handlar mycket om varför du förekommer i registret och i förhållande till vad det är för arbete du söker.

Vi råder dig att vara ärlig mot din framtida arbetsgivare när det kommer så långt i rekryteringen av tjänst så arbetsgivaren vill inhämta uppgifter från belastningsregistret. Det viktigaste är att du inte har ett pågående missbruk i ditt arbete som socionom!

Du har absolut en möjlighet att få arbete som socionom när du har avslutat din utbildning. Vänta inte med att söka arbete, utan se till att komma ut och använda din kompetens.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna