Orosanmälan ang prostituering

Hej!
Jag är en mamma som deltidsjobbar och har vårdnad om mitt barn (6 år) som bor växelvis hos mig och pappan. Vi är inte tillsammans längre. Han vill få full vårdnad om vårt barn genom att han har spridit rykten om att jag nu prostituerar. Jag har sålt mig men det var flera år sen och jag har blivit behandlad. Jag har gått över det, har ett nytt liv och mår bra. Många föräldrar och skolpersonal har fått höra rykten och jag kan tänka mig att det kommer komma en orosanmälan. Vad kommer att hända i fall ärandet inleds? Kommer pappan kunna få full vårdnad över vår son och i så fall över vilka lagstöd? Vad kommer socialtjänsten göra med mig? Vad kommer att hända med vårt barn?

Undraren
2022-12-10 13:40

Hej!

Vi förstår att du har en oro för hur vårdnadsfrågan gällande ditt barn kommer se ut i framtiden då ditt barns pappa vill ha ensam vårdnad om ert barn.

Du beskriver att barnets pappa har spridit rykten om dig om att du prostituerar dig. Uppgifterna om detta tror du att både andra barns föräldrar och skolpersonal har fått reda på och att det nu kommer att komma in en orosanmälan till socialtjänsten.

Du berättar att du för flera år sedan sålt dig, men att du nu har ett nytt liv och mår bra.

Om eller när det kommer in en anmälan om oro för ett barn till socialtjänsten så har socialtjänsten att först göra en förhandsbedömning om det finns behov av en utredning av barnets situation utifrån inkomna uppgifter. Ibland är uppgifterna i anmälan så allvarliga att utredning kan öppnas utan att socialtjänstens handläggare träffar barn och vårdnadshavare i ett första samtal. Oftast så träffar dock handläggare barn och vårdnadshavare en gång och samtalar om uppgifterna som inkommit i anmälan, och hur man ser på dessa och hur barn och vårdnadshavare själva tänker, för att klara av situationen som anmälan avser.

Även om barn och vårdnadshavare inte anser att det finns några problem och inte något behov av socialtjänstens stöd och hjälp, kan socialtjänsten och dess handläggare ha en kvarstående oro och besluta om att en utredning ska öppnas.

Utredningen ska titta på och belysa de förhållande som det är nu för ett barn. Om det till exempel har varit problem i hemsituation, hos en förälder eller i ett barns agerande för flera år sedan ska dessa uppgifter inte ligga till grund för bedömning av behov för stöd och hjälp här och nu.

En utredning enligt 11 kap 1 § SoL och en eventuell vårdnadsutredning är dock inte samma sak. Utredningarna görs båda av socialtjänsten. Båda utredningarna utgår från barnets behov men har olika infallsvinklar.

Vi hoppas att du och ditt barns pappa kan få en fungerande kommunikation för att ert barn ska kunna få det bästa från er båda.

Vänligen

Soctanterna