Hur går allt till

Hej, jag har lite frågor. Om soc kommit och kollat hemma hos en förälder där det varit ganska mycket problem så att man fått flyttat till sin andra förälder, kommer woc hem och kollar hos den förälder man bor hos då också? Och kan föräldrar med alkoholproblem hjälp av soc?

Oroad
2022-11-26 11:47

Hej!

Du undrar om socialtjänsten per automatik åker hem till båda föräldrarna om det har varit bråkigt hemma och vilken hjälp det går att få från socialtjänsten för alkoholproblem.

När socialtjänsten kommer hem till föräldrar för att skapa en bild av hur barnen har det så kallas det för att socialtjänsten gör hembesök. I de fall där det finns två vårdnadshavare behöver inte ett hembesök hos en förälder betyda att socialtjänsten per automatik gör bedömningen att ett hembesök behöver göras hos den andra föräldern. Det är utredande socialsekreterare som avgör utifrån varje enskilt ärende om det finns behov av hembesök. Dessutom måste det finnas ett samtycke från klienten för att socialsekreteraren ska få komma hem till klienten. Det kan alltså vara så att socialsekreterare vill göra ett hembesök någonstans men klienten inte går med på det. Om ett barn inte har det bra hos någon av sina föräldrar och det redan finns en socialsekreterare kopplad till familjen kan barnet berätta detta för socialsekreteraren. Om familjen inte redan har en kontakt med socialtjänsten är det bra att berätta om situationen för någon vuxen som kan hjälpa till att komma i kontakt med socialtjänsten. Det går även att ringa direkt till mottaget för barn och familj i stadsdel du bor. Om du inte vet vilken stadsdel du tillhör kan du hitta det samt kontaktuppgifter på följande länk: https://malmo.se/Bo-och-leva/Stod-och-omsorg/Kontaktuppgifter-till-soci….

Gällande din andra fråga om föräldrar med alkoholproblem kan få hjälp av socialtjänsten är svaret: ja, det kan de! En vuxen som har problematiska alkoholvanor kan vända sig till socialtjänsten och göra en ansökan om hjälp. Då kommer en socialsekreterare att utreda vad för hjälp som kan behövas och sen är det upp till den vuxne att ta emot denna hjälp. Det går även att göra en orosanmälan om en vuxen dricker på ett sätt som upplevs som problematiskt. Det är dock viktigt att komma ihåg att så länge det inte är en alkoholkonsumtion som innebär att den vuxne riskerar sitt liv så har den alltid möjlighet att tacka nej till hjälp. Utifrån din fråga låter det som att ni i familjen har en upprättad kontakt med socialtjänsten. Om du upplever att din förälder har alkoholproblem så kan du även berätta detta för din socialsekreterare.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen
Soctanterna