Kostnader äldreboende

Hej min mormor flyttade till ett äldre boende i våras. Är lite förvirrad över kostnader eftersom dem drar 2000 kr extra utöver det hon får ut i pension. Hon har inget förbehålls belopp.
Det jag fått till mig är för att hon och min morfar är gifta. Men morfar bor kvar i deras hus. Stämmer detta att man kan ta av även hans pension. Eller har deras fonder och sparande på banken någon betydelse för hur mycket dem drar?

El

Kommentarer

Hej,

Vad fint att du hjälper din mormor och morfar. Det är mycket att ha koll på när det gäller kostnader och avgifter, så det är inte konstigt att detta skapar förvirring.

Det kan vara så att ni inte har skickat in en inkomstförfrågan. Då görs ingen beräkning efter inkomster utan man debiteras full avgift. Därför är det viktigt att lämna in detta.

Är man gift så räknar man med gemensamma inkomster även om en bor på Särskilt boende och en bor kvar hemma. Man har dock varsin boendekostnad. Det är därför viktigt att båda ansöker om bostadstillägg. Finns det en förmögenhet kan det påverka när man ansöker om bostadstillägg. Detta gör man hos Pensionsmyndigheten.

Förbehållsbelopp är den summa som man räknar ska täcka de vanliga utgifterna. Denna summa används för att få fram ett avgiftsutrymme. Det är ingen summa som man ska ha kvar i plånboken. När det gäller beräkning av avgiften så är det omvårdnadsavgiften som är inkomstbaserad. I inkomster inkluderas även inkomst av kapital om detta finns.

Det bästa är om du kontaktar den avgiftshandläggaren som har hand om det boendet som din anhöriga bor på för att gå igenom vilka inkomstuppgifter som avgiftsbeslutet grundar sig på. Det skickas alltid ut ett avgiftsbeslut vid flytt till Särskilt boende och på avgiftsbeslutet framgår kontaktuppgifter.

Önskar dig lycka till och hoppas att du nu har fått lite klarhet i hur du kan gå vidare med ert ärende.

Vänligen,

Soctanterna.

Soctanter