Hej!
Undrar vad som räknas som inkomst när man söker ekonomiskt bistånd. Jag har varit utan inkomst under våren och fått ekonomiskt hälp från mina syskon under tiden som ett lån att eventuellt återbetals om jag får möjlighet någon gång i framtiden. Men nu börjar det bli svårt för dom att hjälpa mig mer.
Om jag söker försörjningsstöd hur räknas då mina syskons bidrag/lån? är det en inkomst i era beräkningar?
Tack för svaret. Det handlar enbart om bidrag/lån som i princip motsvarar försörjningsstödet, dvs hyran och lite matpengar.
Å ena sidan kommer det ju in pengar på kontot, så man kan ju tycka att man har möjlighet att försörja sig själv. men det beror ju enbart på de närståendes goda vilja och förmåga. Dom har ju inte obegränsade möjligheter.
Det är ju även svårt för dom att se en anhörig lida i en svår situation. Hur långt sträcker sig kravet att jag ska behöva be mina anhöriga att försörja mig?
Om jag inte beviljas försörjningsstöd så saknar jag ju andra inkomster men utgifterna finns ju där ändå. Om mina anhöriga då betalar för att jag ska klara hyran och ha matpengar, så kommer jag ju alltid ha möjlighet till egen försörjning. Måste dom sluta att betala med risk för att jag blir vräkt och räkningarna hamnar hos KFM, för att jag ska anses sakna möjlighet till egen försörjning?
Är det ett alternativ att dom betalar räkningarna direkt utan att dom passerar mitt konto? Gör det bedömningen annorlunda?
Hej igen!
Då det är pengar som du faktiskt har använt för att betala hyra, köpa mat, o.s.v. så är det sannolikt att de pengar som din familj gett eller lånat dig kommer att räknas som inkomst. Det finns dock inget krav på din familj att hjälpa dig, så socialtjänsten kan hänvisa till inkomster du redan har haft (även lån eller gåvor) men inte avslå dig för att du kan få pengarna av din familj. Skulle du avslås försörjningsstöd, och inte på något sätt kunna betala hyran och elen, samt köpa mat, så råder vi dig att åter ta kontakt med din socialtjänst och berätta detta. Det skulle kunna leda till att dessa saker omprövas för att du inte ska behöva lida nöd. Ytterligare ett tips vi vill ge dig är att försöka leva på den politiskt beslutade ”riksnormen”, vilket är den nivå som en försörjningsstödstagare förväntas klara sig på (d.v.s. hur mycket pengar man använder varje månad). Om du gör detta varje månad så kommer du inte att ha något ”överskott” som spiller över på nästa månad, vilket gör att din familjs bidrag inte bör påverka din ansökan om försörjningsstöd. Vi klargör med ett exempel: Om du enligt riksnormen behöver 10.000kr för att kunna leva skäligt en månad, och har inkomster på 12.000kr månaden innan (som du använder för att leva på den aktuella månaden) så spiller 2.000kr över på din nästa månad. Du förväntas då spara dessa 2.000kr för att använda nästa månad.
Information om riksnormen hittar du här. https://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/riksnormen
Att låta familjen betala räkningarna via annat konto förändrar ingenting i sak. Du måste i vilket fall som helst meddela socialtjänsten att dessa räkningar är betalda (alternativt inte ansöka om dem) i din ansökan.
Vänligen
Soctanterna
Tack för bra svar! Jag märker att det är lätt att bli missförstådd när man bara har möjlighet att förklara på några rader. Jag lever idag under riksnormen, så det blir inget "överskott".
Som du förstått har jag en ansökan som blivit avslagen med hänvisning till att jag har andra källor till försörjning.
Mina syskon har hjälpt mig under hela våren, med räkningar och mat, för att hålla mig flytande, men inte mer. Räkningar och hyra ska i regel betalas i slutet av månaden och då har dom gjort en insättning så att jag kunnat betala räkningar som förfaller den kommande månaden och haft pengar över till mat.
När man gjorde en utredning så tog man överföringen från månad 1 som inkomst men inte utgifterna i den månaden, och flyttade det överskottet till nästkommande månad. Sett över en tre månaders period kommer jag ju då att ha "inkomster" för 4 månader men utgifter för 3. Åtminstonde så länge syskonen orkar hjälpa mig. Alternativet blir då att sluta betala hyra och räkningar och få en matkasse i dörren istället för pengar på kontot, för att jag ska "kvalificera" mig.
Jag tycker det verkar vara en egendomlig beräkning.
Jo, jag glömde att fråga i samma ärende. Jag har aldrig träffat handläggaren, jag har bett om ett möte men dom vill inte träffas. Det senaste argumentet var att dom hade ont personal nu i sommar och att det tidigast kunde ske när semestrarna var över. Är det så det ska fungera?
Hej!
Att socialsekreteraren och den som ansöker får träffas är önskvärt, då det förenklar båda parter. Den som ansöker kan ställa frågor och socialsekreteraren kan få en bättre förståelse för ärendet. Vi vet dock att flera socialkontor är belastade med mycket ärenden och har svårt att leva upp till ambitionen att träffa de som ansöker, särskilt under sommarmånaderna.
Utifrån vår vetskap så brukar socialtjänsten som standard ta med inkomster en kalendermånad dels för att betala räkningarna i slutet av denna månad, och dels för att leva på nästkommande månad (mat o.s.v.). Detta kan nog vara förklaringen till att socialtjänsten inte har tagit med utgifterna samma månad som du fick inkomsterna (månad 1).
Vi förstår det som att du har ett överskott som ”följer med” in i nästa månad hela tiden, vilket gör att du får ett nytt avslag för överskott nästkommande månad om dina släktingar hjälper dig. Jag tycker att du ska kontakta din socialsekreterare och fråga hur länge detta överskott ska räknas med, då du uppger att det faktiskt är pengar som du inte har tillgång till. Vad vi vet finns det i praktiken begränsningar för hur länge ett överskott som uppkommit under en månad räknas med kommande månader.
Hoppas att du fick svar på dina frågor.
Vänligen
Soctanterna
Tack för svaren. Jag har försökt att få kontakt och ett möte vid ett flertal tillfällen, men dom vill inte pga underbemanning. Jag hade första kontakten i april och det var samma sak då. Enbart haft mailkontakt med en annan handläggare i sommar(pga semester hos dom). Dom hänvisar mig till att överklaga beslutet om jag inte är nöjd med beslutet. Det är snåriga relger som inte är lätta att förstå och när det dessutom är fråga om bedömningar från fall till fall gör det inte saken enklare att begripa. Jag kan förstå att sökanden kan bli frustrerade när man inte förstår fattade beslut eller beslutsprocessen.
Hej!
Att socialtjänsten är underbemannad under sommaren är inte ett tillräckligt skäl till varför du inte skulle kunna träffa din socialsekreterare. Vi råder dig att kontakta din socialsekreterare när hon/han är tillbaka från sin semester för att boka in ett besök. Om du fortfarande inte får ett besök råder vi dig att kontakta din socialsekreterares chef för att på det viset få till stånd ett besök. Det absolut bästa är om du försöker upprätthålla en god kontakt med din socialsekreterare så att du får bästa möjliga hjälp.
Precis som din socialsekreterare har uppmanat dig så bör du överklaga beslutet om du inte är nöjd. Om du följer besvärshänvisningen som följer med avslaget bör du kunna överklaga ditt beslut. Vårt råd är att du läser genom beslutet och sedan skriver varför du inte håller med din socialsekreterare. Om du behöver hjälp med att överklaga beslutet så är detta något som socialtjänsten kan bistå dig med.
Om du har fler frågor hänvisar vi dig till din socialsekreterare, då vi tror att hon/han har bättre insyn i just ditt ärende.
Vänligen
Soctanterna