Min väns föräldrar vill inte flytta

Hej!

Jag frågar på en väns vägnar. Min vän studerar heltid, samtidigt som hen jobbar timmar. Dessutom tvingas hen ta hand om sina föräldrar, varav den ena har demens och den andra kan inte gå i trappor.

Föräldrarna har hemtjänst/boendestöd, men ringer alltid och avbokar eventuell hjälp eftersom de anser att de klarar sig själva. Sen kommer min vän hem till dem och får fixa allt åt dem istället.

Jag ser hur stressad min vän blir utav det här och jag är rädd att de bara är en tidsfråga innan hen bränner ut sig. I min uppfattning låter det som att de skulle behöva flytta, där de kan få den hjälp de behöver i vardagen. Men föräldrarna tycker ju att de klarar sig själva.

Vad kan jag göra i den här situationen? Alt. Vad kan min vän söka för stöd?

Tack i förhand!
Hälsningar, en orolig observatör

En orolig observatör

Kommentarer

Hej!

Förstår att din vän befinner sig i en besvärlig situation.

Vi vet inte om din vän bor med sina föräldrar när du skrivet att hen kommer hem till dem. Vi utgår ifrån att din vän är vuxen.

Om din vän bor med sina föräldrar så kanske det vore en lösning om hen skaffade sig ett eget boende. Föräldrarna hade kanske då förstått att de måste ta emot den hemhjälp de har när hen inte längre bor med dem.

Din vän måste lära sig att gränsa sina föräldrar och inte göra de arbetsuppgifter som hemhjälpen skulle gjort. Så länge din vän fortsätter att ta hand om sina föräldrar så kommer de förmodligen inte ta emot hjälp.

Din vän kan göra en orosanmälan till vård och omsorg så att någon går hem och talar med hens föräldrar och utreder deras hemsituation för att komma fram till vad de behöver för att klara sig i hemmet.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter