Soc meddelat att de beslutade att inleda en utredning

Hej,
Jag och min sambo haft en diskussion och jag sa till han att han får lämna oss och gå ut från hemmet, ena barn var i sitt rum ned stängd dörr och ritade o kollade på sin Ipad och andra barn sov med sovmusik. Så ingen av de sett eller hört nåt. Min dambo hade blivit jätte ledsen att jag sagt så till han och trodde att jag var seriös och han bestämt sig att gå till polisen. Han har sagt till polisen att jag slår han och att vi bråkar ofta vilket inte stämmer och att han ville att polisen ska åka hem och hämta bilnycklar från mig och hjälpa honom att dela bostadsrätten vi har. Polisen har skickat en oro anmälan till socialtjänsten och de har kallat in oss för en förhandsbedömning, vi både har sagt till soc under mötet att detta inte stämmer och att han var ledsen och gav fel info till polisen för att de ska komma och hämta bilnycklar från mig o dela vår bostadsrätt lägenhet. Han har inte bott här i Sverige länge och visste inte att det inte är polisen som hjälper med bostad delningen och bil osv, han var bara arg på mig och sagt fel info till polisen om mig att jag slår eller vi bråkar, han har även bekräftat till soc att han minns inte att han har sagt så till polisen och att han mådde dåligt pga att han trodde att jag kommer lämna honom. Efter mötet soc har beslutat att inleda en utredning.
Nu när jag fick ett meddelande från soc att de ska inleda en utredning är jag väldig orolig. Vi har aldrig haft en svår diskussion framför barnen, vi bråkar inte, vi är en glad familj med ful kärlek och respekt, vi älskar varandra och våra barn, vi är en storsläkt och har alltid fest och rolig tillsammans. Det som gör mig mest orolig är att jag tror att soc vill hitta på nåt och ta mina barn från oss. Jag är 100% säkert att mina barn mår bra och har det bra när det gäller kärlek, ekonomi, tid och lek osv, de är så glada barn och jag vet att soc kan inte hitta nåt från skolan eller förskolan för det finns inte nåt dör, vi har aldrig bråkat framför barnen, och vi bråkar inte, vi har mest haft diskussion om saker och tings och vi har alltid varit noga med att inte diskutera eller tjafsa framför barnen. Jag förstår att soc går efter lag men jag är så orolig om de ska bara hitta på saker som inte stämmer och inte tro på det som vi säger till de, och bedöma att placera mina barn hos någon.
Finns det nåt fördel att ha en advokat under utredning? Jag vill att de ska göra en rätt bedömning utifrån det som finns och inte typ säga att de har fått känsla att vi gömmer nåt. Den känsla de får/har är deras känsla, jag sagt de som fans och finns. De kan inte göra en rätt bedömning om de får en känsla av sin magen. För det sa de till oss att under förhandsbedömnings mötet att de fått en känslan att vi gömmer saker.
Jag är för orolig och mår dåligt när jag tänker på om de ska ta våra barn ifrån oss. För jag har sett många föräldrar på sociala medier och har t.o.m. sett på SVT 4 en intervju av ett par föräldrar dör soc gjort fel bedömning och placerat barnen som de sedan upptäckte att de var fel bedömning.

Vad kan ni tipsa mig? Kan man ha en advokat under utredning och kan en advokat vara med på alla möte vi ska ha med soc? Vad ska jag göra om jag är orolig och har en dålig bild av soc?

Mvh

Orolig mamma, sic vill inleda en utredning
2022-06-16 21:27

Hej!

Vi kan förstå att det känns oroligt att en orosanmälan lämnats in till socialtjänsten och att en utredning har öppnats.

Din sambo har gjort en anmälan till polisen att det förekommer hot och våld i ert hem. Eftersom ni också har barn är polisen tvungen att skicka en orosanmälan till socialtjänsten.

Då det finns misstanke om att det förekommer våld i hemmet måste socialtjänsten öppna utredning på barnen och se på deras hemförhållanden.

Du har rätt att ha med dig annan person till socialtjänsten som stöd för dig under utredningen. Det kan vara någon person som du har förtroende för men du kan också anlita advokat eller jurist om du vill. Att anlita advokat eller jurist under utredningen är förknippat med kostnader för dig.

Socialtjänsten önskar få ett gott samarbete med familjen och målet är alltid att barnen inte skall behöva skiljas från sina föräldrar.

Om inget har skett av det som inkommit i anmälan eller om ni samarbetar med socialtjänsten under utredningen och om det framkommer att ni eventuellt är i behov av stöd eller hjälp kommer barnen sannolikt vara kvar i hemmet tillsammans med er.

Vänligen

Soctanterna