Missbruksproblematik?

Hej!

Jag har en bekant som väntar sitt första barn i juli och jag upplever att paret socioekonomiska problem.
Dvs lever lite i ett utanförskap.
Mamman till det blivande barnet är arbetslös och har varit en längre tid (noll inkomst) pappan kom ut ur fängelset nyligen (suttit för narkotikabrott bla.) pappan jobbar halvtid med låg inkomst.
Båda har stora skulder hos KF.

Den senaste tiden har de konstant nerrullat i hela lägenheten, alltså alla fönster (som de hyr av en anhörig).
I familjen finns även en kamphund.
Pappan går konstant i solglasögon oavsett väder ute. Den senaste tiden har dom även kunnat göra dyrare inköp som inte borde vara möjligt för någon med deras ekonomiska situation.

Mamma har även vissa besvär med kroppen och går till läkaren och får ut tyngre smärtstillande (narkotika).

Är detta skäl för att misstänka att barnet inte kommer att födas in i en bra miljö?
Paret är inte heller skrivna på samma adress, trots att båda lever där.
Känner mig orolig då det inte känns som att förutsättningarna finns för att barnet ska få det så bra som möjligt.

Orolig granne

Kommentarer

Hej,

Vad bra att du skriver till oss och frågar när du känner oro för ett barn och vill ha vägledning i hur du ska tänka.

Utifrån det du beskriver har familjen ekonomiska problem vilket i sig inte behöver betyda att man inte har en god omsorgsförmåga av sitt barn. Du beskriver att pappan tidigare har varit dömd för brott men har nu avtjänat sitt straff vilket gör att han bedöms som rehabiliterad av kriminalvården. Som du beskriver det får mamman tyngre smärtstillande utskrivet från sjukvården men detta behöver inte heller betyda att man inte har en god omsorgsförmåga. Det kanske snarare betyder att medicinen hjälper henne till att vara en bättre förälder om hon inte behöver känna så mycket smärta.

Det vi vill säga genom ovanstående är att de enskilda faktorer du beskriver inte behöver betyda att barnet inte föds in i en bra miljö. Samtidigt känner du en reell oro för hur barnet kommer ha det när det föds och du misstänker att föräldrarna ägnar sig åt någon kriminell verksamhet samt att det finns missbruk hos föräldrarna vilket är faktorer som kan påverka ett barns hälsa och utveckling negativt. Har man en oro för att ett barn far illa kan man alltid göra en orosanmälan till socialtjänsten. Man behöver inte veta med säkerhet att saker är som man tänker sig utan när man har gjort en orosanmälan så är det socialtjänstens ansvar att utreda uppgifterna som lämnats i anmälan. Som privatperson kan man lämna en orosanmälan anonymt eller med sina personuppgifter.

Vi tänker också att du kan ringa den socialtjänst föräldrarna tillhör för att rådfråga gällande om du ska göra en orosanmälan eller inte.

Via följande länk kan man hitta vilket socialtjänstområde i Malmö man tillhör utifrån adress:

https://malmo.se/Bo-och-leva/Stod-och-omsorg/Kontaktuppgifter-till-socia...

Vi hoppas du känner att svaret har gett dig lite vägledning och du är välkommen att höra av dig igen om du har fler frågor.

Vänligen,

Soctanterna

Soctanter