Fråga om sekretess

Hej! Jag hjälper en tjej som blivit misshandlad av sin familj precis hade fyllt 18 med att ringa till soc angående ekonomiskt bistånd för att få egen lägenhet. Just nu bor hon tillfälligt hemma hos oss då hon är kompis med vår dotter. Hon var jätterädd att de skulle göra en soc anmälan därför frågade vi mycket noggrant innan om att det inte fanns någon möjlighet att hennes föräldrar skulle få veta att hon hade ringt. Soc tanten bedyrade att det var sekretess på allt hon sa och att hon skulle förlora sitt jobb om hon sa något om det som denna tjej skulle säga. Därför berättade tjejen om sin situation. Soc tanten bad att få återkomma om en vecka. När en vecka hade gått så sa hon att hon skulle göra en soc anmälan om det hon hade sagt för att hon hade syskon. Dessa var dock inte utsatta av misshandel såsom hon själv hade blivit. Denna tjej blir ju helt förkrossad för att soc tanten hade brutit sitt löfte. då det kommer att göra hennes situation ännu värre än vad den är nu. Soc tanten hade ju lovat! Hur kan hon bryta sitt löfte på det sättet? Någon hjälp alls varken ekonomiskt eller annat fick denna tjej inte heller!!

Anniana

Kommentarer

Hej!

Tråkigt att höra att flickan känner sig sviken av socialtjänsten.

Flickan är myndig men har vänt sig till socialtjänsten för att ansöka om ekonomiskt bistånd för att ha råd att betala för en bostad. I ansökan till socialtjänsten framkommer det att hon varit utsatt för misshandel i hemmet och att hon därför skall bo i egen lägenhet. Flickan har yngre syskon.

Om det förekommit våld i hemmet, att någon i familjen blivit misshandlad och att det finns minderåriga barn i familjen har socialtjänsten en skyldighet om det kommer till deras kännedom att aktualisera och utreda förhållandena kring de minderåriga barnen. Flickan har sagt att det endast var hon som var utsatt för misshandel men hennes småsyskon kan ha bevittnat detta våld vilket också är skadligt för barn, något som skapar rädsla och oro hos barn. Flickan kan, genom sitt samtal med socialtjänsten, ha hjälpt sina småsyskon att få komma till tals om sina upplevelser av våld i hemmet och få stöd och hjälp av socialtjänsten. Inga barn skall behöva utstå att bevittna misshandel eller att själv bli misshandlad av någon annan i familjen.

Flickan som ni stöttar skall sträcka på sig och tycka att hon gjort något bra för att ha försökt att få slut på våldet som hon och hennes syskon utsatts för.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter