Partiska utredningar

Hej,

Varför förnekar man fortfarande att pappor och män redan är dömda i vårdnadstvister? Soc.sekretararna tar dagligen livsavgörande beslut och vi alla är väl medvetna om att män, trots att det är 2022 och alla ska behandlas lika,redan ses som boven. Det räcker med att en mamma anklagar en pappa för sexuellt ofredande, så har de skyddat boende och utredningar som tar år startar, där pappan separeras från barnet. Snälla, hur kan man bara utan bevis lyssna på den som ropar högst? Detta får fortsätta år ut, och år in. Det är inte till barnets bästa jämt-det är till nammans bästa och en bra grund för att få ett beslut som gynnar mamman i tingsrätten. Hur kan det få gå till såhär? Är det inte lag på att höra någon i resp förälders närhet och omgivning? Vad säger lagen om när SOC får in en anonym anmälan om misstänkt övergrepp i en redan årslång vårdnadstvist (oftast inringd av mamman eller annan i hennes närhet)?Borde man inte som soc.sekreterare fatta misstanke och ge båda parter en chans? Att dessa utredningar sköts objektivt vet de flesta inte stämmer. Man måste agera efter någons version, och i de fallen mammornas. Vore tacksam för svar på vad socialsekreterare har för regler att följa i de situationerna. Tyvärr så förstår jag nu det missnöje, protester och aggression som riktas mot socialtjänstens barnutredningar. Tack på förhand.

Ofattbart
2022-06-06 23:46

Hej!

Vi uppfattar att du är missnöjd med hur socialtjänsten hanterar ärenden av familjerättslig karaktär eftersom du skriver om vårdnadstvister.

Familjerätten är den enhet inom socialtjänsten som genomför vårdnad, boende och umgängesutredningar. Detta sker alltid på uppdrag av tingsrätten. Familjerätten kan aldrig fatta några beslut utan de lämnar enbart förslag till beslutet. Därefter avgör domstolen vad som bedöms bli bäst för barnen. Inom ramen för utredningen har man samtal med de inblandade, det vill säga föräldrarna och barnen. Andra aktörer som är viktiga i frågan är skolan och sjukvården. Du undrar om det inte är lag på att höra någon i respektive förälderns närhet. Det enkla svaret är nej. Handläggaren bedömer vilka som ska höras och då är det inte i syfte att bedöma vem av föräldrarna säger sanningen eller inte.

Socialtjänsten/familjerätten är inte den myndigheten som skall utreda eller fastställa brott eller inte. Att bevisa om någon har varit utsatt för våld eller inte. Vårdnadstvister är inte sällan väldigt infekterade och åsikterna går isär mellan parterna. Det kan därför vara problematiskt att dra in ännu flera personer i en redan svår konflikt.

Det man däremot bedömer är hur barnet mår av denna konflikt och framförallt om föräldrarna har förmågan att hålla barnet utanför konflikten, exempelvis om föräldrarna kan samarbeta med varandra så att barnen inte drabbas. Detta kan handla om kontakten med sjukvård eller andra myndigheter där det krävs att båda vårdnadshavarna behöver godkänna beslut, exempelvis om barnet ska byta skola.

Om man är missnöjd med hur socialtjänsten agerat i ett ärende eller handlagt det kan man vända sig till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som har befogenheten att granska handläggningen i ärenden.

I övrigt skall socialtjänsten och domstolen utgå ifrån vad som är bäst för barnet och inte ifrån det som är rättvist för föräldrarna i frågor om barnets vårdnad, boende och umgängesrätt med sina föräldrar.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och önskar att det löser sig på bästa sätt med barnens bästa som utgångspunkt!

Vänligen

Soctanterna