Får föräldrar läsa din Bup-journal?

Hej!
Mina föräldrar och jag har inte den bästa relation eftersom vi bråkar ofta och det brukar gå överstyr. Jag har gått till Bup för möjliga diagnoser och depression och flyttade för att gå på gymnasiet så journalen behövde överföras till en annan stad. Men nu är problemet att mina föräldrar har läst allt som finns i min journal och beter sig skumt och frågar jobbiga frågor. Jag tänker att eftersom ens föräldrar inte får logga in på 1177 efter det att man har fyllt 12 år betyder inte det då att de inte borde få läsa min journal utan min tillåtelse? I journalen står även sånt jag har sagt i förtroende till Bup vilket inkluderar saker mina föräldrar gör och har gjort mot mig och andra privata saker jag aldrig någonsin skulle ha sagt till mina föräldrar. Det pågår mest psykisk misshandel hemma har inte blivit slagen på några år och jag bor inte hemma för tillfället men måste hem i sommar. Så är det tillåtet för ens föräldrar att läsa din journal när du är 16 utan din vetskap och tillstånd och sedan bli utskäld för det du har sagt i förtroende till tystnadsplikten?

Orolig tonåring
2022-05-18 15:26

Hej!

Tack för din fråga. Det låter som en väldigt jobbig situation med mycket bråk med föräldrarna och att det får negativa konsekvenser för dig när dina föräldrar läser vad du sagt om familjesituationen i kontakten med BUP.

I normalfallet har inte barn och ungdomar någon sekretess gentemot vårdnadshavare (föräldrar) men också att ungdomen har självbestämmanderätt och att denna ökar med stigande ålder.

Önskar du sekretess gentemot vårdnadshavare, alltså att de inte får läsa din journal, har man rätt till det om ungdomen själv önskar detta samt att BUP-mottagningen dit man går bedömer att det ska råda sekretess. I bedömningen som mottagningen ska göra tas hänsyn till ålder, mognad och problemens art. Ju närmare 18 år och ju mer mogen ungdomen bedöms desto större rätt att ha sekretess gentemot vårdnadshavare. Men vilka problem spelar också roll.

Om ungdomen har en allvarlig problematik till exempel depression med suicidrisk måste vårdnadshavare vara informerade. Sekretess gäller också om det kan antas att den underårige lider betydande men (skada) om vårdnadshavare får reda på kontakten. Det är också en bedömning som mottagningen ska göra.

Utifrån vad du beskrivit så kan det vara bra att prata med mottagningen om detta och att de får göra en bedömning kring om sekretess ska råda om du önskar detta.

Hoppas du fått svar på din fråga och du är välkommen att höra av dig igen om du har fler frågor.

Vänligen

Soctanterna