Vad ska jag göra?

Jag och min sons pappa gick isär för ett år sedan. Vi har sonen varannan vecka. Hos pappa bor det två halvsyskon, dom bor där på heltid. Dock har det inte alltid varit så. Utan dom senast 9 månader har barnen bott där heltid. Deras mamma bara lämnade dem där och flyttade tillbaka till sin hemstad (ca 60 mil bort).
Ända sedan min son har varit liten har hans äldre halvbror varit dum, elak och manipulerande. Det har varit ett stort problem så klart och några jag vet hans pappa söka hjälp för. Sen vi gick i sär och han fick halvbrodern på heltid. Så har dels halvbroderns mående och även hans beteende mot lillebror blivit ett kaos. Under dom senaste månaden har det eskalerat med utbrott, försök med att styra min son mm Han får inte leka med vem han vill och när sonen leker så ska alltid vara med. Försöker sonen säga emot så blir det värsta utbrotten. Han slår till och med sönder inredningen i deras hem.idag då han gav sig på min sons kompisar. Skrek fula ord och till och med tog tag i tröjan på ena kompisen. Allt för att han låg under i en fotbollsmatch.
Sonen skicKar sms till mig varje gång han är hos sin pappa där han skriver att han vill bo mer hos mig. Han har till och med skrivit att han hatar sitt liv pga av brodern. Jag känner att jag snart inte kan lämna han till pappan då det känns som broderns beteende eskalerar hela tiden. Dessutom är jag rädd att min son ska bli att må ännu sämre och att han ska förlora sina vänner. Jag vill ju samtidigt att min son inte ska förlora sin kontakt med sin pappa. Vad gör jag för att hjälpa min son? Försökt prata med pappan redan men efter alla år så tror jag tyvärr inte han kommer söka hjälp för sin son.

Orolig mamma

Kommentarer

Hej!

Vi uppfattar att du har en son som bor växelvis hos dig och sin pappa sedan ett år tillbaka när ni separerade. Det finns två halvsyskon på pappas sida som bor heltid hos honom sedan nio månader tillbaka. Du beskriver att den ena halvbroder som är äldre än din son är elak mot sonen. Du beskriver att situationen har eskalerat nu när halvbrodern bor heltid hos sin pappa, halvbrodern slår din son men även kompisar som han tar hem till pappa. Du beskriver även att din son mår dåligt av situationen samt att du är orolig för att lämna honom hos sin pappa utifrån situationen.

Vi uppfattar att din förre detta har tidigare sökt hjälp för sin son men du tror inte att han kommer att göra det nu. Du skriver även att du redan har försökt prata med din sons pappa gällande situationen.

Beroende på problematiken som halvbrodern har finns det stöd att få men detta är något som man måste söka. Det kan vara BUP om det finns något neuropsykiatrisk problematik. Det kan också vara socialtjänsten som kan erbjuda insatser i form av exempelvis föräldrautbildning för att föräldrarna ska få stöd att bemöta barnet eller andra lämpliga insatser om det så bedöms. Till socialtjänsten kan man vända sig som förälder och lämna in en ansökan om stöd.

Om det är så att din förre detta inte söker hjälp och du känner att ni inte kan kommunicera kan du vända dig till familjerätten för att erbjudas samarbetssamtal. Till samarbetssamtal kommer du och din sons pappa för att diskutera bland annat frågor om umgänget. Du skrev att din son vill bo mer hos dig utifrån konflikterna med halvbrodern hemma hos pappa. Samarbetssamtal är en frivillig insats och det kan vara ett bra sätt att tillsammans med professionella kartlägga problematiken och kanske få en bättre förståelse. Kanske du även kan få svar på dina frågor gällande om halvbrodern får något stöd eller om inte det bör bli aktuellt. Ibland kan det räcka med information för att föräldrarna ska få veta att det finns stöd att söka. Du kan läsa mer om samarbetssamtal samt kontaktuppgifter på Malmö stads hemsida Samarbetssamtal - Malmö stad (malmo.se)

Om inte din förre detta är intresserad att gå i samarbetssamtal kan du alltid lämna en orosanmälan till socialtjänsten om du är orolig för din sons mående under sin vistelse hos sin fader. Socialtjänsten kan då komma att utreda problematiken och föreslå lämpliga insatser.

Vi hoppas att ovan information kommer att vara er till hjälp!

Vänligen,

Soctanterna

Soctanter