Ekonomiskt bistånd

Om jag som 18 åring blir beviljad ekonomiskt bistånd så jag kan flytta ut pga dåliga hemförhållanden och plugga klart gymnasiet, måste jag först använda upp mina sparpengar? Har sparat till körkort osv och känns så orättvist om dem pengarna ska gå till tex hyra när jag egentligen inte ens ska behöva försörja mig själv. Jag har jobbat jättehårt för dem pengarna och mitt körkort lär dessutom bli dyrare än många andras då mina föräldrar vägrar övningsköra med mig som straff för att jag skvallrade för soc om hur det var hemma.
Om jag tar ut en del pengar innan jag blir beviljad bistånd officiellt kan de väl inte göra något?

Jag är ju tacksam för all hjälp och vill inte vara någon bidragsfuskare men för mig är det mycket pengar och pengar jag tycker jag borde få lägga på saker som är viktiga för mig.

Milda

Kommentarer

Hej!

Vi uppfattar det som att du avser att flytta hemifrån utifrån konflikter hemma. Du undrar om du måste använda dina sparade medel för att försörja dig. Dina föräldrar är försörjningsskyldiga för dig fram till dess att du fyller 21 år under förutsättningen att du studerar på gymnasiet eller motsvarande.

Utifrån din situation och konflikterna i hemmet kan du vända dig till socialtjänsten för att ansöka om stöd. Vi råder dig att vända dig till socialtjänstens avdelning mottagning barn- och ungdomar. Du kan ringa till 040-34 00 00 för att bli kopplad rätt beroende på din folkbokföringsadress. Socialtjänsten kan utifrån de förutsättningarna som finns hjälpa dig med bland annat boendefrågan.

Hoppas att ovan info kommer att vara dig till hjälp samt att din situation kan lösas på bästa sätt!

Vänligen,

Soctanterna

Soctanter