behålla kontaktperson efter myndig ålder?

Hej, om man har en kontaktperson enligt SoL som barn/ungdom, vad sker med den kontakten efter att man fyller 18 år och fortfarande behöver och vill ha insatsen? kan det hända att man ej får behålla kontaktpersonen när man räknas som vuxen, alltså att det inte längre beviljas av soc? eller brukar man få ha kvar sin kontakt så länge man behöver opåverkat av 18årsdagen? jag undrar också hur det går till när man blir myndig och är "inskriven" så att säga hos socialen, avbryts kontakten och måste man då söka stöd på nytt, eller flyttas man till en vuxen "avdelning" eller vad gäller kring det? tacksam för svar mvh

sossis
2022-02-23 01:16

Hej!

Tack för dina frågor.

I Sverige blir man myndig när man fyller 18 år. Det är en stor förändring på många sätt.

I Socialtjänstlagen SoL 6 b § finns särskilda bestämmelser om kontaktperson och om kontaktfamilj. Där står: “Om en person som inte har fyllt 21 år har behov av särskilt stöd och särskild vägledning för att motverka en risk för missbruk av beroendeframkallande medel, för brottslig verksamhet eller för något annat socialt nedbrytande beteende, får nämnden utse en särskilt kvalificerad kontaktperson för den unge om denne begär eller samtycker till det.”

Dessa insatser ska sedan kontinuerligt följas upp av socialtjänsten.

Hur kommunen organiserar Socialtjänstens arbete ser olika ut från kommun till kommun. Det är upp till varje kommun att själva bestämma hur det ska se ut. En del kommuner har handläggare som jobbar med barn upp till 18 år sedan är det vuxenhandläggare som tar över. Andra kommuner har handläggare som arbetar med unga vuxna mellan16 till 25 år till exempel.

Hur just din kommun är organiserad kan du få reda på genom kommunens hemsida eller din handläggare.

Vi hoppas att du fått vägledning i din fråga!

Vänligen

Soctanterna