Information vid familjehemsplacering, samt LVU -> SoL

1. Vanligtvis kan en förälder som inte har vårdnaden utbyta information med familjehemmet om barnet då ett familjehem inte har tystnadsplikt. Jättebra då man som förälder sitter på viktig information om barnet som de annars inte skulle ha fått av socialtjänsten, samtidigt som föräldern på förfrågan får veta hur det går för barnet i familjehemmet (det är LVU).

Vad tycker ni då om att en ansvarig socialsekreterare då anser att all sån information ska gå via socialsekreteraren, vilket lagstöd har socialsekreteraren här?

Detta innebär att ett fungerande informationsflöde kapas (då vårdnadshavaren, som ju är den skyldige till att barnet har placerats, fortsatt förvägrar socialtjänsten att ge information till den andra föräldern) och det gynnar inte barnet.

Denna bestämmelse stod såklart med i umgängesplaneringen, som man ju var tvungen att böja sig för och gå med på. (Jaaaaa det heter att man ska "samarbeta", men ett samarbete ska vara ömsesidigt, eller hur? Man blir bara överkörd av socialtjänsten. När man som ansvarstagande förälder försöker göra vad man kan för sitt barn...)

En liknelse till detta är att det är en fängelsevistelse och all information måste granskas och censureras innan den kan föras vidare till intern eller folk utanför fängelsets murar. Ja ni fattar själva?

Hur tänker ni i Malmö kring sånt här rent generellt? Är detta som socialsekreteraren håller på med snarare regel än undantag inom socialtjänsten? Återigen har man inte fokus på barnets bästa.

Kom nu inte och säg att ni inte kan gå in i och enskilda ärenden eller att jag ska prata med en ansvarig chef. Jag vill ha ett generellt svar på min fråga. Respektera det. Tillhör detta vanligheterna även i Malmö?

Saken är också att jag ska få insynsfullmakt för barnets skola och vårdgivare, men då borde det ju inte vara några problem att få en även för familjehemmet?

2. Jag ska gå upp i en vårdnadstvist och yrka på ensam vårdnad. Mycket talar för att vårdnaden kommer tillfalla mig. På sikt vill jag att LVU ska övergå till SoL. Hur ser processen ut här? Finns det några nationella riktlinjer för hur LVU omvandlas till SoL? Vilka kriterier måste uppfyllas? Socialtjänsten har sett att jag utgår från barnets perspektiv och tänker förnuftigt. Ett skyddsbehov gentemot mig finns inte. Självklart tycker jag att barnet ska få bo kvar i familjehemmet om placeringen faller väl ut, vilket den redan tycks göra.

Jag vill kunna skydda mitt barn, vilket inte går med nuvarande LVU och umgängesplanering (som jag som sagt var tvungen att gå med på, vem vet hur det skulle sluta annars). En av orsakerna till att barnet är placerat är att den nuvarande vårdnadshavaren tillika den andra föräldern har slagit barnet flera gånger. Ändå tycker man inte att det är viktigt att barnet får umgängesstöd som en extra trygghet. :((( Men innan jag får vårdnaden kan jag inte göra något.

Enligt nuvarande planering ska barnet vid två tillfällen (utöver umgängen i familjehemmet) på egen hand först träffa vårdnadshavaren, sen mig, samma dag i hemkommunen innan familjehemmet skjutsar tillbaka barnet. Uppföljning och avstämning kommer göras med barnet, oss föräldrar och familjehemmet.

Man ska ju aldrig föreställa sig det värsta. Men om barnet tvärtemot socialtjänstens bedömning utsätts för våld hos vårdnadshavaren så kommer troligtvis umgänget begränsas. Men skadan är ju redan skedd isåfall?

Barnet har dessutom inte åldern inne för att bestämma om sin egna situation.

Jag känner mig så sjukt otillräcklig och maktlös här. Allt jag vill är att mitt barn ska ha det bra...

Upp- och nervänt samhälle
2022-02-10 10:53

Hej!

Vi förstår att det är svårt situation du befinner sig i och att du är orolig för ditt barn. Vi förstår det som att du vill ansöka om ensam vårdnad för ditt barn och att du har synpunkter på hur socialtjänsten hanterar situationen.

Att omhänderta ett barn med tvångsmedel (LVU) är ett stort ingrepp i barnets liv. Vård ska i den mån det går ges på frivillig väg och utformas i samarbete med vårdnadshavaren och barnet. Dock finns det situationer när detta inte går och samhället måste då gå in med tvångsmedel för att säkerställa att ett barn är tryggt och inte far illa. I Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga framgår det att Vård skall beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas.

Hur informationsutbytet mellan föräldrar och familjehem ser ut är individuellt och får anpassas till varje barns unika situation. Det är alltid barnets bästa som ska vägledande. Det kan finns skäl till att informationen behöver gå via socialsekreteraren tex hot, våld, hemlighållande av vistelse för barnet mm. Det finns situationer där vårdnadshavaren är olämplig för barnet och kontakten måste begränsas eller upphöra.

Avtalet du har med barnets skola påverkar inte informationsutbytet med familjehemmet.

Ett LUV ska inte fortgå längre än nödvändigt och ska övervägas och omprövas regelbundet. Har barnet omhändertagits pga brister i hemmet ska socialnämnden minst en gång var sjätte månad överväga om vård enligt lagen fortfarande behövs och hur vården bör inriktas och utformas.

För att ett LVU ska övergå till en Sol placering krävs att vårdnadshavaren/vårdnadshavarna samtycker till den planerande vården och att samtycket är tillförlitligt. En vårdnadshavare har rätt att när som helst under vårdtiden begära att vården ska upphöra och att barnet ska flytta tillbaka hem. Socialnämnden och socialtjänsten är skyldiga att omedelbart starta en utredning för att se om det fortfarandet finns behov av vård eller om den ska upphöra enligt. Sedan ska begäran antingen godkännas eller avslås i ett beslut. En utredning som inleds av denna orsak är det som brukar kallas för en hemtagningsutredning.

Vi tolkar din från fråga som att du inte är vårdnadshavare och då har man inte heller rätt att begära ut information om barnet eller begära att vården ska upphöra.

Vänligen

Soctanterna