Vem ska stå för detta?

Hej
Jag behöver hjälp
Jag har försökt både med assistansbolaget och försäkringskassan (merkostnadsersättning) men de hänvisade bara till varandra eller snarare bara säger att det är i alla fall inget vi ersätter för.

När man har assistenter har man ju kostnader.
Och ja, man får ersättning för toapapper och tvål och så.
Men när det gäller extra el för telefoner som laddas, laga/värma mat, kaffe osv. Och extra vatten för toalettbesök och händer som tvättas osv

Jag är ensamstående, men eftersom jag har assistent så innebär det att det är som att det är 1,5-2 personer bor här. Och de extra kostnaderna det innebär med vatten och el är ingenting som jag verkar kunna få ersättning för.
Jag lever på sjukersättning vilket innebär att jag inte är sådär överdrivet rik direkt, och detta är onekligen något som påverkar.

Merkostnadsersättningen täcker onekligen långt ifrån alla extra kostnader som ohälsan innebär. Så att även detta ska lands på mig känns inte rätt.

Varför skriver jag nu till er då.
Jo, för ni på kommunen som betalar assistansersättningen och därför tänker jag att ni måste ju veta exakt vad den ersättningen ska täcka.
Om det är så att detta egentligen borde täckas av assistansersättningen.
Eller är detta något jag faktiskt ska behöva stå för själv?

Fattiga ”brukaren”

Kommentarer

Hej!

Som du skriver kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop framförallt som ensamstående med en inkomst.

Vad gäller merkostnadsersättning är det hos Försäkringskassan du ansöker om det.

Merkostnadsersättning kan du ansöka om hos Försäkringskassan om du till följd av din funktionsvariation har utökade kostnader jämfört med andra personer. Samt ska de vara direkt relaterade till din funktionsnedsättning.

Det måste vara du själv som betalar merkostnaden. Med andra ord, det kan inte vara kommunen, staten eller regionen som betalar. Då räknas det inte som en merkostnad.

Det är Försäkringskassan som bedömer vad som räknas som merkostnader utifrån din funktionsnedsättning.

Vi hänvisar dig att vända dig till Försäkringskassan för vidare råd och ansökan. Vidare kan du även gå in på Försäkringskassans hemsida och läsa mer om vad merkostnadsersättning är och vad som krävs vid ansökan.

www.forsakringskassan.se

Merkostnadsersättning för vuxna.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter