Kontroll/hedersvåld

Hej, har läst om hedersvåld och det verkar vara riktat främst till tjejer men invandrarbakgrund. Jag undrar om samma beteenden i svenska familjer tas på lika stort allvar? Vilken hjälp finns att få om man känner sig kontrollerad, och är det brottsligt även om det inte är "heder"? Jag är tonåring men myndig. Mår psykiskt dåligt då min familj kontrollerar vad jag gör, vilka vänner och pojkvänner de tycker att jag bör ha, de pratar med mina arbetskamrater där jag jobbar extra, pratar om min hälsa, om mig och hur jag beter mig, om jag är bra på jobbet osv, de pratar med grannar om mig och vad jag gör, diskuterar allt jag gör. När de har pratat med någon jag känner så "återkopplar" de till mig vad de sagt, t.ex. "han tycker det var bra när det tog slut med den pojkvännen för han var ju si och så". Märker när jag är på stan att släkt och andra bekanta kommer och ställer frågor och anmärker på saker. Det är mest en förälder och släkten på dennes sida som pratar och "håller koll". Jag har hjärtklappning, skakningar, konstant stressad och känner att jag måste byta stad för att få vara ifred. Vad kan jag göra? Jag har sagt att jag inte tycker om när de pratar om mig.

Kontroll

Kommentarer

Hej!

Du undrar om samma beteende (som hedersvåld) i svenska familjer tas på lika stort allvar? Vilken hjälp finns att få och är det brottsligt?

Att som du beskriver bli kontrollerad, prata om dig med andra på ett sätt som du mår dåligt av är absolut inte okej även om det kanske inte är brottsligt. Det är jättebra att du sagt att du inte tycker om att de pratar om dig.

I Sverige ska alla ha samma rättigheter och möjligheter att bestämma över och påverka sina egna liv. Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj.

Det kan vara bra att hitta någon att prata med till exempel på en ungdomsmottagning UMO, dom finns också på nätet.

UMO

Där kan du få stöd i att sätta dina egna gränser, vad som är okej för dig eller inte.

Du skriver att du är myndig men fortsatt tonåring alltså på god väg in i vuxenlivet. Kanske har du redan börjat fundera på att flytta hemifrån genom att ställa dig i bostadskö annars är det en bra sak att göra.

Vi hoppas att du har fått lite vägledning av vårat svar och vill skicka med dig att: Du har rätt att må bra och inte utsättas för kränkningar!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter