Socialtjänstens rättsäkerhet

Hej!

En fråga jag funderar på är om det tas upp i socionomutbildningen hur biståndshandläggarna ska förhålla sig till sparkrav från kommunen där man jobbar?

Eftersom ekonomiskt bistånd grundar sig på en individuell bedömning, och väldigt lite verkar reglerat på en nationell nivå, så måste det vara lätt hänt att handläggarna känner sig pressade av arbetsgivaren att bifalla mindre och mindre pengar - så att det blir striktare och striktare bedömningar.

Hur ska en handläggare förhålla sig till det?

Det riskerar ju att bli väldigt rättsosäkert för den enskilda klienten. Att vara beroende av handläggarens förmåga att våga stå upp för klientens behov och människovärde, i förhållande till arbetsgivarens sparkrav.

Det är en ekvation som inte riktigt går ihop.

Får den blivande socionomen lära sig något om hur man kan hantera den balansgången?

Och finns det något nätverk, med socionomer och jurister, som hjälps åt att tolka socialtjänstlagen på ett rimligt sätt? Så att man inte bara är i händerna på kommunpolitikers eventuella önskan att dra in på utgifter?

Fundersam
2022-01-12 13:16

Hej!

Det är spännande och högst aktuella frågor som du ställer!

När det gäller dina frågor kring Socionomutbildningen har de olika universiteten/högskolorna sina egna upplägg. Det går att läsa deras kurs och utbildningsplaner på respektives hemsida.

Socialtjänstlagen är ju en så kallad ramlag och ger varje kommun stora möjligheter att utforma sin verksamhet efter de behov och de förutsättningar som finns i kommunen. Kommunen har ett ansvar för de som bor och vistas i kommunen på SKR, Sveriges kommuner och regioners hemsida kan man läsa mer om vilka lagar som styr kommunens arbete.

IVO Inspektionen för vård och omsorg ansvarar för tillsyn över bland annat socialtjänsten. I deras tillsynsuppdrag ingår handläggningen av till exempel Lex Sarah och kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut.

Socialstyrelsen ger ut allmänna råd och riktlinjer till de som arbetar inom socialtjänsten. På deras hemsida finns till exempel information om riksnormen som används vid beräkning av ekonomiskt bistånd. Här kan man också som privatperson göra en provberäkning på ekonomiskt bistånd.

Det är ju som sagt högst aktuella frågor som du ställer och vi hoppas att du här har fått några tips om var du kan hitta mer information om ämnet.

Vänligen

Soctanterna