...

(Svenska är inte mitt första språk och texten nedan är översatt från engelska, men svara gärna på svenska !)

Hej, jag är en kille på 19 år och läser mitt tredje år på gymnasiet. Båda mina föräldrar flyttade med min yngre syster till Turkiet i juli och de har bott där sedan dess.

Jag var mycket orolig för att leva ensam med mina äldre bröder, eftersom jag blivit fysiskt misshandlad tidigare många gånger och jag har blivit emotionell utpressad av min familj otaliga gånger. Jag och mina bröder har haft några argument sedan mina föräldrar lämnade ... Men innan mina föräldrar lämnade (juli) försökte jag berätta för dem att jag inte vill bo ensam med mina äldre bröder och jag behöver min egen lägenhet/studio eller bara det minsta rummet någonsin eftersom jag ville undvika att slåss med mina bröder och ville bara fokusera på mina studier. De förstod varför jag sa det och lovade att se till att jag har en egen lägenhet innan de flyttar ut. Senare fick jag inte alls hjälp av mina föräldrar... och de skyllde till och med på mig för att jag "inte letade tillräckligt" efter lediga lägenheter, trots att jag hade mina prov för andra året på Gymnasium då och det skulle har varit mitt första gång jag flyttar ut.. och så till slut accepterade jag bara att jag ska börja leva med mina äldre bröder eftersom jag inte hade något annat val.

Jag gjorde det också extremt tydligt för mina föräldrar att jag inte alls vill vara ekonomiskt beroende av mina bröder, det är inte deras ansvar att förse mig med någonting.

Och så sa mina föräldrar och lovade mig att de kommer att skicka mig en 3000kr ersättning varje månad, och det fungerade bra senare (även om det var några månader fick jag bara 2000kr istället. Inklusive den senaste månaden: september ...) jag tog hand om mig själv, köpte min egen mat och dryck, ett månatligt busskort (Jojo), månatlig mobil saldo, ett månatligt online -utbildningsabonnemang och började till och med spara pengar för att plugga utomlands efter mitt sommarlov 2022.
Det enda jag inte kunde delta i är att betala för hyreshyra med mina äldre bröder.

Mina föräldrar är i Sverige just nu och besöker oss. De berättade för mig igår att de inte kan ge mig ett 3000kr bidrag längre eftersom de inte har råd med det. Plus att jag skulle behöva vara beroende av mitt skol-CSN, endast (1250kr) varje månad. De föreslog att jag kunde göra ett "Extra CSN papper" för att få 3000kr CSN från min skola istället.

Jag svarade att det är nästan omöjligt att leva med 1250kr per månad ... Alla dessa prioriteringar som jag listade tidigare och sedan köpa färska grönsaker och frukter för 30 dagar, det är omöjligt. Men jag är öppen för att fixa Extra CSN -papperet, men om jag någon månad blev mycket sjuk eller kom sent till skolan ... de kan lätt stoppa mitt CSN, hur ska jag överleva då ?. Mina föräldrar svarar mig med "Dina äldre bröder har ett jobb, du kan äta av deras mat och låna/använda deras grejer". De förstår inte att mina äldre bröder inte heller alls är ansvariga för mig.

Jag kan inte få jobb just nu eftersom jag fortfarande läser sista året på gymnasiet och jag behöver fokusera så mycket som möjligt på min utbildning. Min skola vet att jag är en elev som vanligtvis får A i de flesta ämnen men på sistone har min mentor/lärare märkt att jag är deprimerad men hon visste inte annlednigen bakom det... jag vill inte stressar varje dag i skolan om jag har pengar att köpa mat eller inte när jag kommer hem. Ingen förstår hur mycket rädd jag känner för min framtid, jag hatar och vill sluta prata om pengar med mina föräldrar eftersom det distraherar mig från att studera och fokusera på min egen framtid.

Det är den 24 oktober idag och mina föräldrar funderar på att flytta tillbaka till Turkiet nästa vecka ... och jag vet inte vad jag ska göra. Svara gärna på mina frågor:

*Ska jag få ett specifikt bidrag, lägre än 3000kr?
*Är mina föräldrar juridiskt, ekonomiskt ansvariga för mig när jag är 19 år och läser gymnasiet fortfrande?
*Är mina äldre bröder ekonomiskt ansvariga för mig när mina föräldrar lämnade mig att bo hos dem? Och blir de juridiskt sett mina vårdnadshavare istället för mina föräldrar då?
*Kan jag kontakta någon inom Malmö Stad/Socialen före den 30 oktober för att lösa detta problem?

Jag älskar mina föräldrar fortfarande oavsett vad. Och jag skulle bli mer psykiskt skadad om något dåligt händer till dem. Jag vill bara få ett bidrag för att överleva just nu och förhoppningsvis spara pengar för att flytta ut efter sommarlovet och investera i min utbildning, långt, långt borta från mina föräldrar.

Snälla hjälp mig och vägleda mig om vad jag ska göra och vem ska jag kontakta. Tack så mycket för att du läste och tack för din hjälp!

Alex

Kommentarer

Hej!

Det låter som att du inte riktigt blir lyssnad på av dina föräldrar.

Dina föräldrar har ekonomiskt ansvar för dig till dess att du fyller 18 år eller till dess du fyller 21 år om du fortfarande går på gymnasiet. Dina bröder är inte ekonomiskt ansvariga för dig.

Varken dina föräldrar eller dina bröder är dina vårdnadshavare då du fyllt 18 år och alltså är myndig och då betraktas som vuxen.

Om dina föräldrar inte tar sitt ansvar är vårt råd att du i första hand kontaktar CSN för att söka ytterligare bidrag. Om de hänvisar till dina föräldrars underhållsskyldighet råder vi dig att vända dig till socialtjänsten som servar det område du är bosatt på.

Om du inte vet vilket område som din adress tillhör kan du få hjälp av kundcentrum i Malmö stad, tel: 040 341000.

Det framgår av din berättelse att du har stora planer för dig själv. Ta en sak i taget så löser sig säkert din situation.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter