Boende och inkomst

Hej jag är precis fyllt 20 år gammal föra månad bor med min farbror sedan 2017 har kommit hit till Sverige med min mamma när jag var 16 men mamma bor inte kvar än så länge i Sverige.
Jag funderar över att det är däcks att flytta och bor själv och vara självständigt men jag har ingen så stor inkomst som jag kan betala hyran jag jobba som instruktör i simskola och det inte för mycket lon.
Jag har en funktionsnedsättning och sitter i rullstol jag har just anmälat mig at ansöka om merkostnad.min farbror har tagit hand om mig och alt på mat livsmedel.osv. Med han har ingen stor inkomst helar. Just nu har jag hamnat i kronofogden och kan jag inte betala hela summan och funderar jag övar en månadsbetalaning och bara undrar vem ska jag vänder mig till.

Tack på förhand.

Angelo2025

Kommentarer

Hej!

Du beskriver en situation där du har en stor önskan om att flytta till eget boende. Det som hindrar dig är ekonomin, och beskriver en liten inkomst samt skulder till kronofogden.

Det är förståeligt att du önskar ett eget boende. Du är i den perioden i livet där de flesta vill bli mer självständiga och klara sig på egen hand.

Du kan alltid ansöka om försörjningsstöd hos socialtjänsten i den kommun där du bor. Vid ansökan inleds utredning där socialtjänsten kommer att inhämta uppgifter om dina inkomster och utgifter.

Socialtjänsten tar inte hänsyn till skulder vid beslut om försörjningsstöd. Utredningen kommer att mynna ut i ett beslut om du har rätt till försörjningsstöd eller inte. Är du inte nöjd med beslutet kan du överklaga det med hjälp av handläggaren vid socialtjänsten.

Eftersom du är boende med din farbror kommer ni att räknas som ett hushåll vilket påverkar utredning och beslut om försörjningsstöd.

Vad gäller din skuld hos kronofogden råder vi dig att ta kontakt med dem för att försöka få till stånd en avbetalningsplan så att du i framtiden blir skuldfri.

Vi råder dig att även vända dig till socialtjänstens boendemottag i den kommun du är folkbokförd i för att få råd gällande eget boende. Vissa kommuner har stöd i bostadssökande och kan ibland vara behjälpliga i både sökandet och har kontakter med hyresvärdar som tar emot hyrestagare trots betalningsanmärkningar.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga och önskar dig lycka till med att bli skuldfri och få ett eget boende.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter