Flicka utsatt för hedersvåld

Hej, jag har en fråga. Gäller ej malmö eller skåne.

Händelsen: ett anhörigt barn till mej, har en kamrat 13 år, som blev utsatt för misshandel för ca 1 vecka sedan. Dragen i håret över hela rummet, och hon har även blivit slagen tidigare. Hon fick höra fula ord om sina svenska kompisar, och att hon var dålig osv när hon träffat dem. Finns hedersvåld och slöjtvång hos denna flicka. Hon är även kontrollerad. Hon får inte ha någon egen mobiltelefon, aldrig haft, men skrev till mitt anhöriga barn på en skoldator om vad som skett. Jag gjorde en anonym polisanmälan, polisen gjorde anmälan och anmälan till socialtjänsten, jag sa till dem att sköta detta på rätt sätt, då det är hedersvåld inblandat. De sa att socialent troligen skulle möta flickan i skolan.

Anmälde på lördagen, för en vecka sedan. Inget har sedan hänt. På onsdagen ringde jag polisen, de sa de skickat en oros-anmälan till arbete och välfärd på söndagen. Ringde torsdag till socialen och frågade varför inget händer. De sa vi kan inte uttala oss om något fall. Jag bad dem då kolla så det inte fallit imellan stolarna. Men han ville inte svara på något.

Nu har hela veckan gått, ingen har hört av sej till henne, hon går hem varje eftermiddag och mår dåligt. Vad har hänt? samlar de bevis, samarbetar de med polisen? Får det ta så lång tid eller finns det någon tidsgräns? flickan är rädd för att bo kvar hemma, något mer kan ju hända, tycker ni detta är korrekt skött? Tacksam för råd.

Orolig pappa
2021-09-17 19:55

Hej!

Att det finns privatpersoner som bryr sig och vill att barn ska ha det bra är en av förutsättningarna för att vi ska kunna göra ett bättre samhälle. Vilken tur att du finns och säkerställer att anmälan om missförhållanden kommer fram till polis och socialtjänst som har ett ansvar och uppdrag att utreda och säkerställa att barn inte utsätts för våld, hot och kränkningar och att barn och familjer har vad de behöver för att ge barn en bra och trygg uppväxt.

Att du inte får reda på vad som händer beror på den lagstiftning som finns runt sekretess, Offentlighets- och sekretesslagen. I lagens 26 kapitel finns de paragrafer som reglerar Socialtjänstens sekretessbestämmelser.

Det kan vara så att socialtjänst och polis/åklagare samarbetar i ärendet och att det tar lite tid, men socialtjänsten har att säkerställa att barn har skydd och inte utsätts för våld av något slag. Om du är orolig för att socialtjänsten inte har tagit emot anmälan, finns det inget som hindrar att du gör en ny anmälan till socialtjänsten.

Om ni har kontakt med flickan och hon säger att inget händer, kan ni kanske stötta henne att kontakta kurator eller skolsköterskan och berätta om sin situation. Dessa är i sin profession tvingade att anmäla till socialtjänsten vid misstanke om att ett barn far illa, finns reglerat i 14 kap 1§ socialtjänstlagen.

Vi hoppas att flickan får det stöd och det skydd som hon behöver

Vänligen

Soctanterna