Vill flytta till kompis

Hejsan, jag är en tjej på strax 18 vintrar och jag har nog ett problem, jag bor hos min mamma på heltid då min och min pappas relation alltid varit lite strulig, jag och mamma har aldrig riktigt haft ett problem med våran relation och hon har typ alltid kunnat förstått mig, tills nu.
Jag har varit deprimerad lite till och från i snart 7 år och har pratat med en del psykologer och med BUP, det senaste halvåret har jag faktiskt mått rätt så bra. Jag har in princip bott hela sommarlovet hos min bästa vän och vi har haft det jättebra och hennes mamma älskar mig, grejen är den att jag vet inte riktigt hur det blev så att jag började bo hos henne men det avskydde min mamma, nu bråkar bara min mamma med mig och antingen så är jag "fortfarande ett barn och hon bestämmer över mig" eller så är jag "strax vuxen och borde kunna ta mer ansvar", hon antar att jag har börjat ta droger när det enda jag gör är att snusa och det vet hon om, hon ska bråka över småsaker och ta min mobil som inte ens hon köpt åt mig, hon har aldrig varit sån här och vi har precis avslutat vår kontakt med SOC för att vi försökte lösa min och pappas relation, jag vill inte behöva ta upp kontakten med SOC igen bara för att min och mammas relation nu är strulig istället.

Jag vet att jag kan flytta hemifrån utan föräldrars tillåtelse när jag fyllt 18, men jag vet inte om jag kommer klara av att vänta hemma i 4 månader tills dess, min bästa vän och hennes mamma har redan sagt att jag alltid är välkommen hos dom och dom skulle ta emot mig med öppna armar, min bästa vän har sagt till mig och bett mig flytta hem till dom istället.
Jag vet att det iallafall halvt skulle krossa min mammas hjärta, men hon vet själv att jag inte klarar av att bo med henne längre och jag kan inte bo med min pappa, ska jag bo på gatan då eller?
Är det jättedumt att tänka att jag kanske vill flytta till min bästa vän, jag vill absolut inte bo i något familjehem eller liknande, kan inte skaffa egen lägenhet heller då jag absolut inte har några pengar till det, ska jag flytta till min kompis eller ska jag behöva lida och fortfarande bo hemma hos min mamma?

B

Kommentarer

Hej!

Tråkigt att höra att ni har det svårt i relationerna mellan dig och dina föräldrar. Vi uppfattar att du vill att relationen ska bli bättre och du verkar ha funderat på olika lösningar på din situation så att du ska må bättre.

Utifrån din fråga upplever vi att det kan vara så att din mamma är orolig eftersom ni verkar ha kommit ifrån varandra.

För att du ska kunna bo hos någon annan innan du fyller 18 år krävs det att dina vårdnadshavare godkänner detta. Ett råd är att prata med dina föräldrar om detta och även prata med din kompis mamma om detta så att det går bra för henne med. Det kanske underlättar ifall din kompis mamma och din mamma/dina föräldrar pratar om det.

Om du bor hos din vän innebär det en extra kostnad för din kompis mamma, så länge du är under 18 år eller går i gymnasiet har dina föräldrar en skyldighet att försörja dig. Ett annat råd är din mamma/dina föräldrar pratar med din kompis mamma om hur de kan lösa det ekonomiska.

Vi hoppas att du fått några tips på hur du kan gå vidare. Du får givetvis höra av dig igen om det uppstår fler frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter