Inneboende som ej ger sig av.

Hej!
Jag har en lillebror på 16 år som har en ADHD-diagnos. Han är tillsammans med en tjej som är 17 år. De har varit tillsammans nu i minst ett år och sakta men säkert har min lillebrors flickvän flyttat in i min mammas hem.
Min lillebror och hans flickvän bråkar mycket, de skriker, slår sönder grejer och har även slagit varandra. Min mamma och min lilla syster har till och med vittnat hur min lillebrors flickvän slagit honom med sin mopedhjälm i huvudet och det blev sista droppen.
Efter denna händelse har vi aktivt jobbat för att flickvännen ska flytta hem men hon vägrar. Hennes föräldrar tar inte sitt ansvar utan säger bara till henne att komma hem. Flickvännens föräldrar menar att det är min mammas ansvar att packa deras dotters grejer och säga till henne att flytta hem till sina föräldrar medan min mamma tycker att det är flickvännens föräldrars ansvar att få hem sitt barn. Nu har läget stått till ett tag och ingenting händer. Min mamma vägrar göra något mer åt situationen för hon är rädd för min lillebror eftersom han blir utagerande och aggressiv. Han har flertal gånger slagit henne, slår sönder hemmet och hotar konstant och hon är rädd. Min mamma har kämpat med min lillebror nu i ungefär 4 år men det känns som om hon gett upp hoppet och bara låter honom göra vad han vill för att hon är rädd för honom. Vi syskon har till och med gjort en orosanmälan på vår mamma och vår lillebror men ingenting hände.

Jag bor inte hemma utan flyttade hemifrån för några år sen och kan inte vara där för att hjälpa till. Min mamma vägrar vända sig till polisen som jag har gett henne råd om att göra. Denna situationen påverkar hemmet och det är uppenbart att den påverkar den mentala hälsan hos de som bor kvar. Finns det något vi kan göra för att förbättra situationen?

Stora syster som är orolig.

Kommentarer

Hej!

Vad bra att du är aktiv och försöker hjälpa din mamma så mycket du kan och har möjlighet till.

När det gäller flickvännen är hennes föräldrar fortfarande vårdnadshavare och har ansvaret för henne, både när gäller hennes försörjning och för hennes boende. Om hon beter sig på ett sådant sätt att det riskerar hela familjen, även mindre syskon råder vi dig att åter göra en orosanmälan till socialtjänsten vad gäller flickvännen.

Om det är möjligt, kan din mamma även packa flickvännens saker och lämna det hos hennes föräldrar och försöka vara tydlig med att hon inte får bo hos din mamma då det inte fungerar.

Om din bror blir våldsam och slår sin mamma bör hon ansöka om stöd och hjälp på socialtjänsten i den kommun där de bor, både för sig och för sonen. Det finns olika insatser som kan vara till stöd för din mamma men även för din bror. Insatserna kan syfta till att förbättra relationen, minska frustration. Lösa konflikter på ett bättre sätt och göra det lugnare i hemmet. Din mamma ska inte tveka med att söka hjälp.

Du skriver att din mamma inte vill ringa polisen vilket alltid är svårt att göra när det gäller ens eget barn men i en akut situation där din bror blir våldsam och slår henne kanske detta är det enda alternativet.

Hoppas ni får den hjälp ni behöver.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter