Utan körkort har vi rätt till möbler innan vi kommer på plats

Hej

Jag är väldigt fundersam har varit inneboende med min dotter i ett fullt möblerat hem våra hyresvärd har tragiskt nog fått Cancer så vill inte ha mer än sina egna nära sig så vi måste flytta vilket jag självklart förstår.

Jag har fått tag i en lägenhet på annan ort hyran är rimlig och ligger strategiskt bra för att någorlunda snabbt kunna få jobb för min personliga del vilket var en prioritering för min del och min dotter har godkännt detta.

Jag har medvetet valt att söka mig utanför denna kommunen främst för att det är en liten ort och inte alltför bra kommunikationer till andra närliggande ställen så försvårar för min del att få jobb.

Denna kommun har godkänt hyran även den nya kommunen vi kommer flytta till har godkänt den så inga problem i det avseendet har redan påbörjat en kontakt i nya kommunen för att inte fördröjja handläggningstiden och komma in med sen hyra.

Eftersom vi i nuläget är inneboende med fullt möblerat så behöver vi sängar, soffa, köksbord, en byrå till dottern och skrivbord.

Jag har sökt flytthjälp fått avslag med motivering att vi har inga möbler även om en del i hemutrustningen idag är en skrivbordsstol och hörnhylla jag anser det är möbler men skulle önska att vi plats här inom ramen för rimliga kostnader införskaffar det vi behöver inför en flytten har gett det som förslag.

Jag har fått information att för hemutrustning betalas det först när vi har flyttat vilket är konstigt ska vi då sova på golvet äta på golvet inte ens ha något att äta på eller äta med eller för den laga mat i..

Jag har inte körkort men ska ändå på något mystiskt sätt på nya orten införskaffa hemutrustning vet inte ens hur jag får hem något heller inte hur lång tid det kommer ta det enda jag vet är att när vi är på plats så har vi ett 20 tal kartonger och annat runtomkring håller på att packa nu vi måste flytta till 1 juli.

Jag känner ingen på nya orten anser att blivande hyresvärden inte kan räknas in utan har enbart med vårat avtal att göra på lägenheten.

Är det inte rimligt att göra det bästa jag kan härifrån innan vi flyttar med just stora möbler och sen att en flyttfirma tar det från punkt A till B packar upp gör vi självklart själva så vi får det som vi vill ha det.

Jag har inga besked hur jag ska få ner det jag har här just nu vet inte om hen tänkt sig vi ska åka tåg med allt blir väldigt många turer plus att för varje låda måste jag åka närtrafik tror enbart i undantagsfall jag kan få med max 2 lådor sen åka tåg fram o tillbaka ena dagen här nästa dag där blir en under all kritik lång flytt och väldigt kostsam ca 1100 kr tur o retur (buss är inte ett alternativ i dessa coronatider det är inställt annars runt 200 kr enkel resa) går ju inte att åka tåg med hur mycket som helst utan bör nog ordnas på annat sätt.

Jag har ingen som kan köra våra saker det hade varit enklast då hade man kunnat hyra en större släpkärra köra hem det vi har här och innan kolla vad man kan få tag i saker på närmare håll i förhållander till nya boendet och att jag får hjälp med hyra av släp plus bensinkostnader.

Det är mindre än 2 veckor kvar sen måste vi flytta vi kan inte flytta till nya boendet i nuläget heller inte bo kvar här efter 1 juli känner mig väldigt frustrerad vill bara att allt ska vara klart.

Finns det några regler som gäller när man flyttar från en kommun till en annan rent generellt ang hjälp till flyttkotnader och möbler som inte finns i nya boendet?

Flytt till ny kommun med tonårsdotter

Kommentarer

Hej!

Grattis till ditt nya boende.

I första hand bör du göra vad du kan för att själv hitta en lösning på din situation.

Du kan vända dig till socialtjänsten i din kommun för att göra en ansökan, både vad gäller flytthjälp och hemutrustning. Om du vanligtvis inte uppbär ekonomiskt bistånd behöver du redovisa både inkomster, utgifter samt på vilket sätt du bidrar till din försörjning. Du behöver sedan redovisa vad du ansöker om och då kan det vara bra att göra eftersökning och lämna kostnadsförslag avseende bensin och hyrbil och vilken hemutrustning du har behov av. Socialtjänsten kommer sedan utreda om just du är berättigad till bistånd avseende kostnaderna.

Socialstyrelsens riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd går det att läsa att socialnämnden bör ge ekonomiskt bistånd till flyttkostnader om flytten är nödvändig för att personen ska uppnå en skälig levnadsnivå. Ekonomiskt bistånd kan utgå för exempelvis kostnad för hyrbil, bensin, hyra av flyttlådor etc. Utgångspunkten är att de flesta människor själva organiserar sin flytt med hjälp av släkt och vänner, och därför omfattar biståndet normalt inte kostnader för en sådan flytt.

Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden men du har alltid rätt att ansöka och få din sak prövad samt finns möjligheten att överklaga till Förvaltningsrätten.

Vi råder dig att åter kontakta din handläggare för att rådgöra kring din situation och få information om vad som specifik gäller för ditt ärende. Är du missnöjd med handläggningen kan du kontakta chefen på socialtjänsten och även IVO, inspektion för vård och omsorg som är socialtjänstens tillsynsmyndighet.

Lycka till med flytten!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter