Lägenhet

Postat: 2009-03-09 21:20

Om man vill söka lägenheten genom Socialen och man då studerar, hur ska man då göra, bara ringa dit och berätta eller gå dit och boka tid?.. Helst utan en massa onödiga möten..

Hannah

Kommentarer

Postat: 2009-03-11 15:50

Hej

Vi vet att det är svårt att hitta bostad i dag men det viktigaste är att inte ge upp. Ett tips kan vara att söka bostad utanför Malmö i kranskommunerna där det kan vara lite lättare att hitta något. Du kan även söka via sidor som blocket.se där privata personer hyr ut sina lägenheter i andrahand. Skriv personliga brev till hyresvärdarna, ring personligen till bostadsbolagen i slutet av månaden, det vill säga var ihärdig och ge inte upp.

Vid akuta behov kan man söka sig till socialtjänsten i den stadsdel man tillhör för mer stöd eller råd kring sin boendesituation. Observera att socialtjänsten enbart kan tillgodose det akuta behovet av tak över huvud och är enbart ett stöd för dem som praktiskt taget bor på gatan.

Om du är under 18 år eller studerar på gymnasienivå och är under 21 år är dina föräldrar försörjningsskyldiga. I detta innebär också att de är skyldiga att ombesörja att du har någonstans att bo. Om du inte kan bo hemma och ansöker om boende genom socialtjänsten, öppnas en utredning som syftar på att utreda hur du har det hemma och varför du inte kan bo kvar hos föräldrarna. Det ska finnas speciella skäl till varför man inte kan bo kvar hemma, sådana skäl kan vara misshandel, sexuella övergrepp och/eller drogmissbruk i boendet. Det är väldigt ovanligt att en yngre vuxen får hjälp till eget boende genom socialtjänsten.

Om du ej studerar på gymnasienivå förmodar vi att du försörjer dig via studiebidrag och eller studielån. Med denna inkomst ska du kunna betala en hyra och i dina lägenhetsansökningar kan du ange varifrån du får din inkomst så att hyresvärden vet detta. En del hyresvärdar brukar föredra att man som student har en person som kan gå i borgen för en. Om du har detta kan det vara bra att ange detta i din lägenhetsansökan.

Vi önskar dig all lycka till i bostadssökandet!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter