Lvu - umgänge & nytt barn

Hej!

min vän har ett barn placerat och väntar nu ett till. Det hon undrar över , när bebisen väl är född och hon ska på umgänge med dottern, bör hon säga till soc som har hand om ärendet att hennes bebis kommer vara med eller funkar det att bara ta med bebisen? Vad skulle du rekommendera?
Hellst av allt vill hon inte behöva säga något, men samtidigt vill hon inte råka illa ut heller om hon inte säga det. Soc själva är inte med på umgänget utan det är ett umgängesstöd, familjehemmet, hon & pappan. Men jag antar ju att umgängesstödet endå skulle meddela Soc om det & då kan hon i vilket fall råka illa ut för att hon inte sa nåt.

Kan de neka henne att ta med bebisen? Tänker att om hon inte har möjlighet att fixa barnvakt så måste hon ju ta med bebisen och inte alla som vill lämna ifrån sig sina bebisar så fort heller.

Hon vill ju även att dottern ska få träffa sitt syskon , vilket är ganska förståeligt.

Jag förstår att hon bör
Ställa dessa frågor till hennes Soc egentligen . Men hon är extremt obekväm att prata med dem, med tanke på hur hemskt de behandlar henne. Hennes Soc indirekt mobbar henne så jag förstår mycket väl varför hon inte ställer frågan till dem. Därför skriver jag här och ser vad er rekommendation skulle vara

Frågar åt en vän

Kommentarer

Hej!

Det som är viktigt blir att förbereda det barn som är placerat vem och vilka som kommer att vara med på umgänge. Det är alltid bra att planera och förbereda så mycket som det går, särskilt om det är många och svåra känslor inblandade. Vem som kommer på ett umgänge ska inte bli en överraskning. Familjehemsföräldrar ska ha möjlighet att förbereda dottern på att det nu kommer att finnas en bebis tillsammans med mamma. Antingen kan mamman berätta för familjehemsföräldern, som i sin tur informerar socialtjänsten. Eller får mamma höra av sig till socialtjänsten, som sedan informera familjehemsföräldrarna. Det är viktigt att syskon som inte bor tillsammans får kontakt och lär känna varandra. Det går inte att svara på här hur socialtjänsten ställer sig till att bebisen kommer vara med vid nästa umgänge. Men om de inte tycker att bebis ska vara med behöver de ge anledning till det och alternativ till hur syskonen ska träffas framöver. Vår rekommendation är att mamma tar kontakt med antingen familjehemsföräldrar eller socialtjänst för att planera hur umgänget ska se ut så att det blir så bra som möjligt för båda barnen.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter