Boende

Postat: 2009-03-18 12:39

Hej! Är en glad tjej ;) Bor med min man o två döttrar...Bor i Trelleborg för att vara exakt ;) men nu är min fråga kan man om man har försörjningsstöd (som vi har) flytta till malmö om man hittar lägenhet vill säga och så bara flytta över till socialen i Malmö? Söker aktivt efter jobb och är vikarie på olika ställen men dock inte så vi är självförsörjande vilket mitt stora mål är att bli. Men känns nu som jag vill bo i Malmö då vi har mycket av familjen där.

Mamma till två

Kommentarer

Postat: 2009-03-20 14:45

Hej

Man är fri att bosätta sig var man vill i Sverige. Den kommun som ni vistas i har ansvaret för att pröva rätten till bistånd. Vid en flytt från en kommun till en annan står ursprungskommunen för en månad (från flyttdatum) så att ni har möjlighet att i god tid kontakta den nya kommunen för att ansöka om bistånd där.

Det är inte en självklart att ni har rätt till ekonomiskt bistånd via socialtjänsten i Malmö. Socialtjänsten i den stadsdel som man bor i utreder er sociala situation och gör en ekonomisk beräkning av tillgångar, inkomster och utgifter. Därefter fattas ett beslut som ni alltid har rätt att överklaga.

Hoppas att ni fått svar på er fråga!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Postat: 2009-03-20 16:21

Så man kan inte fråga soc i den stadsdel man vill flytta till om man är beviljad bistånd innan man flyttar... Men om man är beviljad i Trelleborg så borde de väll vara samma i Malmö?? Eller alla kommunder jobbar inte efter samma linjer?

Postat: 2009-03-24 12:38

Hej

När man ansöker om försörjningsstöd görs alltid en individuell bedömning. När det gäller hyreskostnader finns det för varje kommun ett så kallat "vägledande bruttobelopp för skälig bostadskostnad". detta belopp kan variera från kommun till kommun då beloppet baseras på förhandling med kommunens allmännytta.

I Malmö uppgår maxbeloppet för en hyreslägenhet och ett hushåll med två barn till 7790 kronor. Dock kan vissa avikelser från detta belopp göras.

Den stadsdel i Malmö som du önskar bosätta dig i och som du hittat ett boende i kommer inte behandla din ansökan om hyreskostad förrän du är folkbokförd inom stadsdelen samt har ett hyreskontrakt att visa upp.

Den första månaden som du bor i ditt nya boende i Malmö ska Trelleborgs kommun stå för hyreskostnaden. Därmed är det Trelleborg som i första hand får ta ställning till om de godkänner hyran i det nya boende som du funnit.

Vi önskar dig all lycka till i bostadssökandet

Vänligen Soctanterna

Soctanter