Gemensam vårdnad

Hej!
Har två barn 13 och 10år gamla men detta gäller främst dottern på 13år. Barnen bor hos sin pappa sedan ca 2mån tillbaka och var innan detta SoL placerade hos sin farmor och farfar på egen begäran då dottern sa att det va för stökigt hos mig.

För en tid sedan framkom det att dottern under längre tid varit utsatt för mobbning i skolan, fått ett självskadebeteende och börjat skära sig själv. Efter en panikattack på väg till skolan för ca 4 veckor sedan (hon har bytt skola efter mobbningen hon utsattes för) ringde hon mig i mer eller mindre panik då hennes pappa och farmor väntade på henne hemma för att de skulle ta ett snack med henne så hon vågade helt enkelt inte åka hem.

Barnens pappa total vägrar prata med mig så fick i panik ringa min syster som fick rycka ut (dottern var vid detta tillfälle hos en kompis vars mamma jag känner och min dotter har öppnat sig mycket för). Min syster fick kämpa länge även hon innan barnens pappa tillslut gick med på att prata med henne. Det slutade med att min syster som dessutom är familjehem tog med min dotter hem.

Dottern vill inte tillbaka till sin pappa då han inte förstår hennes problem eller att hon ens har problem, nekade henne först samtal hos första linjen, ser inte hennes behov och hon känner sig inte trygg där och känner absolut inte att hon har någon tar prata med..

En stor del till hennes mående är också att hennes pappa nekar henne att sova hos mig. Har han rätt till det när vi har gemensam vårdnad och hon är 13år? Har varit i kontakt med socialtjänsten som inte verkar ta detta på allvar heller.. funderar på att lämna in en stämningsansökan då han inte ser min dotters bästa vad hon vill eller behöver men hjälp vad gör vi? Kan jag låta henne sova hos mig? Tack på förhand

tinkev

Kommentarer

Hej!

Vi förstår det som att ni har gemensam vårdnad om er dotter samt att hon numera bor enbart hos sin fader då hon själv valde detta utifrån omständigheter hos dig. Vidare beskriver du att dottern inte upplever att hon inte får det stöd och förståelse hon behöver hos sin fader varför hon tillfälligt har valt att vara hos din syster och vill inte tillbaka till fadern.

Om du känner oro kring dottern och hennes mående vänder du dig till socialtjänsten för att lämna en orosanmälan.

Gällande övernattning hos dig finns det utifrån det du skriver inte något beslut som reglerar umgänget mellan dig och dottern. Därmed finns det i lagmening inte något som ska hindra att dottern sover hos dig. Barn har rätt till båda sina föräldrar under förutsättningen att de inte far illa hos någon av dem.

Vi råder dig att kontakta familjerätten gällande samarbetet och kommunikationen mellan dig och barnens fader. Familjerätten erbjuder samarbetssamtal i syfte att underlätta kommunikationen samt komma fram till den bästa lösningen för barnen i frågor som rör barnens vårdnad, boende och umgänge med er föräldrar. Om inte fadern är villig att komma i samarbetssamtal kan du vända dig till Tingsrätten för att lämna in en stämningsansökan och få ett beslut i umgängesfrågan.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen,

Soctanterna

Soctanter