Hemlös?

Postat: 2009-05-04 11:17

Hejsan!
Jag är ensamstående med en liten på knappt 6 månader och får ingen direkt hjälp, och ändå har jag vatt i kontakt med socialtjänst som har hand om just barn från min barnmorskemottagning. Jag gick från en hyreslägenhet i helsingborg då jag o min sambo delade på oss. Flyttade då in hos min fabro där jag fortfarande har min adress i annan kommun. Funkade inte där o blev mer eller mindre utkickad. Flyttade hem till min mor trots att jag inte fick det för soc då min mor är alkolist. Funkade bra knappt en månad sen spårade det ut hos mor. Fester m. m Känns inte särskillt tryggt att ha en så liten i ett sånt boende med fylle o att man rökar inne, aldrig städar osv osv. Har nu vistas hos kompis i malmö lite mer än en månad. Men även vart hos mor nån gång då och då för att hämta kläder o tillbringat ngn natt där då o då. Jag mår skitdåligt av detta, att behöva bo i väskor när jag har ett sånt litet barn, känns inte tryggt på ngt vis. Inte kan jag vara en trygg punkt för min dotter heller då jag mår skitdåligt av situationen. Dessutom går mycket pengar till tåg då jag ska ta mig fram och tillbaka från malmö till helsingborg för att komma till BVC o möte med mina soc som inte leder ngn vart ändå:( Vart ska jag vända mig, har jag ingen rätt att få hjälp till ett boende? Det hör till saken också att jag inte kan ta en lägenhet heller då jag inte har ngn som vill ställa upp som borgenär längre! Hur tusan ska jag gå till väga, varför hjälper ingen mig. Eftersom jag är folkbokförd i en tredje kommun men vistas i malmö kommer ingen ta ansvar över mitt fall. Jag har vart med om det förr.. blir så jäkla ledsen.. orkar snart ente mer

förtvivlad

Kommentarer

Postat: 2009-05-05 10:59

Hej

Vi förstår att du är mycket orolig för din situation och det låter som att du behöver en trygg grund att stå på, framförallt nu när du har ett litet barn att ta hand om.

Du har möjlighet att vända dig till socialtjänsten och ansöka om boende. I Socialtjänstlagen står det att ”Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt”. I livsföring i övrigt ingår boende, observera att boende kan inbegripa flera olika typer av boende.

Vi förstår vad du menar med att inte veta vart du ska ta vägen, det är inte alltid lätt att reda ut vilken kommun eller vilken stadsdel man hör hemma i. Att en socialförvaltning ber dig vända dig till en annan socialförvaltning beror precis som du skriver på att reglerna generellt sätt är sådana att man tillhör den kommun och den förvaltning där man är folkbokförd. Det är därför som du blir hänvisad till den Skånekommun som du är skriven i. Får du hjälp av något slag från socialtjänsten i en kommun som du tidigare bott i, står det helt klart att du ska vända dig till denna kommun.

Socialtjänsten ska enligt socialtjänstlagen gå efter ”vistelsebegreppet” vilket innebär att om du kan bevisa att du vistats/sovit inom en viss kommun eller stadsdel under några nätter ska denna kommun hjälpa dig med ditt akuta boendebehov, det vill säga om du inte får hjälp från någon annan kommun eller stadsdel.

Har du haft någon insats från någon stadsdel i Malmö under de senaste tre åren då ska du vända dig till den stadsdelen även om insatsen i dag är avslutad.

Om det är oklart vilken kommun/stadsdel du tillhör kan du vända dig till stadsdelsförvaltningen Centrums dagjour som kan utreda vart du ska vända dig. Du når dem på telefonnummer 040-34 58 25.

Hoppas att det löser sig för er och lycka till.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter