Bostadslös Och Ingen Hjälp!

Postat: 2009-04-20 10:44

Har varit "hemlös" och bott hos kompisar sedans januari. Nu börjar dom bli trött på mig, och jag har gjort vad jag kunnat för att få jobb, pengar etc.
Är 25 år och börjar må riktigt dåligt av detta här.

Har bott i malmö hela livet, men bodde i eslöv innan jag blev "hemlös". Min anställning löpte ut, och jag fick inte alfakassa.
Så jag kunde inte betala och fick flytta ut.

Min adress står fortf. i en kommun i Skåne !? fast jag har satt C/o adress i malmö. Ändå vill socialförvaltningen på kirseberg, att jag ska vända mig till eslöv , fast jag vistas i Malmö. Just nu håller jag mig till Södra innerstaden.

Vart kan jag vända mig för att få ekonomisk hjälp ? och hjälp till eget boende. Så att jag kan ta tag i mitt liv o börja komma på fötterna igen....

Hjälplös.. och trött på flyttandet mellan kompisar..

noz

Kommentarer

Postat: 2009-04-23 16:08

Hej

Att vara ung och inte ha någon fast punkt i tillvaron kan vara mycket jobbigt. Vi möter dagligen personer i din situation och de delar dina känslor inför situationen.

I Socialtjänstlagen står det att ”Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt”. I livsföring i övrigt ingår boende.

Det är inte alltid lätt att utreda vilken kommun eller vilken stadsdel man hör hemma i. Att en socialförvaltning ber dig vända dig till en annan socialförvaltning beror precis som du skriver på att reglerna generellt sätt är sådana att man tillhör den kommun och den förvaltning där man är folkbokförd. Det är därför som du blir hänvisad till den Skånekommun som du tidigare bodde i.

Har du en insats av något slag från socialtjänsten i den Skånekommun som du tidigare bodde i som är pågående då står det helt klart att du ska vända dig till denna kommun.

Har du haft någon insats från någon stadsdel i Malmö under de senaste tre åren då ska du vända dig till den stadsdelen även om insatsen i dag är avslutad.

Dock går man också efter ”vistelsebegreppet” vilket innebär att om du kan bevisa att du vistats/sovit inom en viss kommun eller stadsdel under några nätter ska denna kommun hjälpa dig med ditt akuta boendebehov.

Om det är oklart vilken stadsdel du tillhör kan du vända dig till stadsdelsförvaltningen Centrums dagjour som kan utreda vart du ska vända dig. Du når dem på telefonnummer 040-34 58 25.

Om det är så att det redan är utrett att du tillhör Södra innerstadens stadsdelsförvaltning kan du bortse från ovanstående.

För att få hjälp med försörjningsstöd ska du vända dig till den stadsdelsförvaltning som du tillhör utifrån ovan. Har du kontakt med en socialsekreterare som hjälper dig med boendefrågan kan du be denne hjälpa dig att ta kontakt med försörjningsenheten, annars går det också bra att ringa Malmö stads växel på 040-34 10 00 så hjälper dem dig.

Ge inte upp utan kämpa vidare!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Postat: 2009-05-03 13:10

Hej igen,

Väntar nu på beslöt om matpengar eller vad man ska kalla det. från södra innerstaden.
Ska ner till boendeenheten imorgon när dom har öppet mellan 10-12.

Så länge jag får till matpengar så är det en början.

Tack för erat svar!
Och tack för den trevliga tjejen som jag pratade med på södra innerstaden när jag "bokade-in" mig.

Postat: 2009-05-07 11:33

Har varit hos boendeenheten, och dom kunde inte hjälpa mig, då jag inte har barn, osv.
Dom kunde erbjuda Gruppboende, och Härbärget. SOM dessutom var fulla. Och då jag inte har missbrukar problem , eller har haft. Så rekommenderade dom mig INTE dom ställena till mig... *suck*

jag söker själv lägenheter, men inte lätt när man står med skulder.

Vet inte vad jag ska ta mig till. Och vad jag ska göra...
Ska börja plugga till hösten, bor hos en kompis nu, men här kan jag bara vara i knappt en månad till.
Vill ogärna tillbaka till lokalen, som bara har toalett, soffa. Men å andra sidan.. bättre det än inget tak alls..

orkar snart inte mera..

Finns där fler alternativ ? som kan hjälpa en ???

Postat: 2009-05-08 09:41

Hej

Det är ingen lätt situation du befinner dig i och vi förstår att det kan kännas hopplöst. Det du kan göra är att kontakta Boendeenheten på nytt och hålla kontakten med dem. Det finns drogfria alternativ men som sagt, det är ofta kö till dessa boende. Du ska givetvis fortsätta söka boende på egen hand även via internetsidor som blocket.se. Om du nu planerar att studera kan du även söka studentlägenhet.

Fortsätt kämpa, nu är det en lång uppförsbacke men för eller senare kommer det att lösa sig. Lycka till!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter