ensam mamma med dotter som inte vill träffa sin pappa

Hej har en ensam vårdnad på min dotter på 4 år haft det snart i 2 år och pappan till dottern har inte viljat ha kontakt med henne . Nu har dottern insett att hon inte vill ha kontakt med sin pappa . Då har pappa tvingat att vilja ha kontakt med sin dotter . vad kan min dotter göra för att hon ska må bra . Är hon tvingad att träffa honom ? Hon har med bestämt att hon vill inte mer med honom. hon har gått vidare. Hon mår mycket bättre när han inte är med i bild.

ensam mamma2

Kommentarer

Hej!

Vi uppfattar det som att er dotters umgänge med sin fader inte fungerar. Du skriver att fadern inte har velat ha kontakt med henne samt att er fyraåriga dotter har insett att hon inte vill ha kontakt med sin pappa och har gått vidare.

Utifrån din beskrivning låter det som att det finns en relationsproblematik mellan dottern och sin pappa vilket till stor del beror på avsaknaden av kontakt. I Sverige har barn enligt lagstiftning rätt till båda föräldrarna förutsatt att barnet inte far illa. Det anses viktigt att barn har tillgång till båda sina föräldrar oavsett om föräldrarna har eller inte har gemensam vårdnad om barnet. En minderåring kan aldrig själv fatta beslut om umgänget med föräldrarna utan detta är något som ni vuxna har ansvaret för. Om ni inte kan komma överens kan det bli aktuellt med att tingsrätten fattar ett sådant beslut. Detta förutsatt att någon av er föräldrar vänder sig till tingsrätten. När tingsrätten ska fatta beslut i ärendet finns det flera aspekter man tittar på. Barns mognad är en mycket viktig aspekt. En fyraåring kan aldrig anses tillräckligt mogen för att fatta ett sådant beslut. Det är helt enkelt inte psykologiskt tillräckligt utvecklat för att kunna förstå konsekvenserna av sina beslut.

Vi råder dig att kontakta familjerätten i första hand om du och fadern inte kan komma överens om hur umgänget ska se ut. Familjerätten erbjuder samarbetssamtal för föräldrarna i syfte att kommunicera kring barnet och förhoppningsvis komma fram till en bra lösning som fungerar för barnet.

Du kan läsa mer om vad som gäller på Malmö Stads hemsida under Familjerätten:

Vårdnad, boende och umgänge - Malmö stad (malmo.se)

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter