Ond Mardröm Utan Ett Hem.

Postat: 2009-08-07 09:37

Jag är en ensamstående äldre man, 57 år, utan barn, som har betalningsanmärkningar från min tid som egen företagre. Jag uppbär idag försörjningsstöd. Jag blev vräkt och avhyst från min lägenhet för snart tre år sedan och sedan dess har jag bott på ett härbärge. Jag kan inte få en ny lägenhet på egen hand utan behöver samhällets hjälp om jag någonsin skall kunna leva ett normalt liv igen. Jag har alltid haft ett eget hem. Jag kan inte leva ett meningsfullt liv på ett härbärge när jag tvingas bo tillsammans med personer som jag inte vill bo tillsammans med. Mitt liv har blivit en mardröm och har bestått av kaos sedan jag förlorade mitt hem. Varje dag känner jag samma förtvivlade desperation och måste brottas med självmordstankar. Vad skall jag göra? Kan jag få någon hjälp? Jag har inga, och har aldrig haft, alkohol- eller drogproblem. Jag stod i begrepp att gifta mig innan jag förlorade mitt hem men har nu tvingats ge upp sådana planer. Jag lever i ensamhet och social misär på härbärget och har förlorat hela mitt sociala kontaktnät. Jag måste få något att hoppas på eller att se fram emot, annars orkar jag snart inte mer.

Att vara, eller inte

Kommentarer

Postat: 2009-08-10 14:59

Hej

Det är ingen lätt situation som du beskriver. Att ha ett boende som man trivs i är något av det mest elementära i livet. Vår erfarenhet som socialarbetare är att i dag kan vem som helst drabbas av bostadslöshet och de följder som detta kan leda till.

Det som är positivt är att du har en upparbetad kontakt med socialtjänsten och har därigenom fått hjälp med boende och din ekonomi. Vi tycker att du ska kontakta din socialsekreterare som har hand om ditt härbärgesboende och diskutera med denne om din situation. Om du har bott på ett härbärge i tre år vore det lämpligt med en diskussion om ett annat boendealternativ.

Vilka boendealternativ som finns varierar från stadsdel till stadsdel men de flesta har att tillgå både gruppboende och lägenheter som man hyr av socialtjänsten i andrahand.

Trots att Malmös bostadsmarknad är svår att komma in på, vill vi ändå uppmuntra dig till att söka lägenhet på egen hand. De flesta bostadsföretag har anmälningsblanketter på nätet att fyll i. Ett annat alternativ kan vara att leta i tidningar och nätet efter personer som hyr ut ett rum eller en lägenhet i andrahand.

För ditt psykiska mående är det viktigt att du får någon att prata med om ditt mående. Att dela med sig av det man har inombords brukar kännas skönt. Det är ingen människa som ska behöva ha självmordstankar utan att få hjälp med dessa. Du är viktig och har rätt att få hjälp med ditt mående. Du kan vända dig till din stadsdelsförvaltning eller din vårdcentral och be att få samtalsstöd.

Det kan också vara viktigt att finna något meningsfullt att fylla tillvaro med. Fundera på om det inte finns någon förening som du kan gå med i utifrån intresse eller kanske du vill engagera dig i frivilligarbete med barn eller äldre kanske? Det finns många olika möjligheter och med din livserfarenhet är vi säkra på att du har mycket att bidra med. Titta på https://www.volontarbyran.org/

Du kan också prata med din socialsekreterare på Försörjningsenheten och se om denne har något tips på praktikplats eller dylikt. På Arbetsförmedlingen finns det coacher som kan vara till hands.

Vi hoppas att vi ingett lite hopp hos dig och vi önskar dig lycka till!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter