Behöver Boende

Postat: 2009-08-14 14:16

Hej.

Har ett problem vad gäller boende. Lång historia, men mina föräldrar är skilda, jag har ingen kontakt med min pappa och situationen hos min mamma är omöjlig, p.g.a. hennes nya man. Jag har varit hos IoF i snart två år, har varit hos skolkurator och familjen har varit hos familjerådgivning men inget har hjälpt.
Så det slutade med att jag blev utslängd och har nu bott hos en kompis i drygt två månader. Jag känner att det är oetiskt att bo kvar hos honom mycket längre och behöver verkligen någonstans att bo, men studerar på gymnasiet och är oförmögen att försörja mig själv vad gäller lägenhet etc. Har också pratat med de kontaktpersoner jag har haft om gruppboende och det, men de har bara sagt att de inte kan hjälpa mig med det. Vad ska jag göra?

Anonymous

Kommentarer

Postat: 2009-08-19 15:48

Hej

Det låter som att du har mycket att tänka på och vi förstår att du känner frustration över din boendesituation.

Du, socialtjänsten och din mamma tycks ha diskuterat olika former av boende och av någon anledning har det inte varit aktuellt med annat boende. Socialtjänsten arbetar alltid för att barn och ungdomar ska bo hemma hos föräldrarna så långt det är möjligt. Dina föräldrar är försörjningsskyldiga tills att du avslutar dina gymnasiestudier. Man försöker med alla former av stöd och hjälp innan en diskussion om att flytta hemifrån blir aktuellt. Det sker mycket sällan att ungdomar flyttar till eget boende med hjälp av socialtjänsten och det ska finnas mycket speciella skäl till att man beviljar det.

Vi vill uppmana dig att ta kontakt med socialsekreteraren som du träffat och berätta hur du har det nu. Du kan också framföra en ny ansökan om hjälp till boende. När du ansöker till socialtjänsten öppnas en utredning som leder till ett beslut, är du inte nöjd med beslutet kan du överklaga det. Det vill säga om du inte får den hjälpen du önskar kan du skriva en överklagan. Om du behöver hjälp med din överklagan är socialsekreteraren skyldig att hjälpa dig med det. Under utredningen kommer socialtjänsten att titta på vad man tidigare har hjälpt er med och varför det inte fungerat.

Givetvis ska du inte behöva stå utan boende och behöva bo runt hos vänner. Gymnasiestudier kräver att man har möjlighet att koncentrera sig, vilket kan vara svårt under de förhållanden som du lever i.

Återigen, ta genast kontakt med socialtjänsten och berätta hur du har det, du förtjänar givetvis att ha trygga förhållanden runt omkring dig. Sluta inte kämpa och fortsätt med dina studier, utan gymnasiekompetens blir det svårt att få jobb och därmed också eget boende.

Lycka till och hör av dig om du har fler frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter